Легендарният холандски национал Марко ван Бастен празнува юбилей. Трикратният носител на „Златната топка“ става на 50 години.
 
Бившият нападател на Аякс и Милан има печели много трофеи като футболист. Ставал е шампион на Холандия и Италия, печелил е националните купи и на двете страни, вдигал е трофеите от КЕШ и КНК, Суперкупите на Холандия и Европа, както и Междуконтиненталната купа.
 
С националния отбор на Холандия печели европейското първенство през 1988 г., на което става голмайстор с пет попадения. Незабравимо остава попадението му на финала на турнира срещу СССР, когато от малък ъгъл с удар от въздуха праща топката в мрежата, прехвърляйки вратаря Ринат Дасаев.
 
Заради тежка контузия, която му пречи да играе, Ван Бастен прекрати кариерата му на футболист на 28 години. След това стана треньор и беше начело на националния отбор на Холандия, Аякс, Хееренвеен и АЗ Алкмаар. През септември му беше открит сърдечен проблем и той напусна поста старши треньор на АЗ Алкмаар, но остана в клуба като помощник-треньор.
 
Честит юбилей, Марко ван Бастен!

ГОЛЪТ СРЕЩУ СССР НА ФИНАЛА НА ЕВРО'88


ВИДЕО НА НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ВАН БАСТЕН