Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко се прекланя пред великия Мохамед Али, заявявайки, че никога няма да има по-велик от него на ринга. 38-годишният украинец, който ще защитава шампионските си пояси в три различни версии срещу Кубрат Пулев на 15 ноември в Хамбург, припомни за един от великите мачове в историята на боска.

Днес се навършват 40 години от победата на Мохамед Али срещу Джордж Форман в т. нар. Битка в джунглата в Киншаса, където печели световната титла по бокс за професионалисти в тежката категория. Тогава Кличко дори не е бил роден.

„Гледал съм много мачове на Али, но този винаги ще си остане връхна точка. Али е бил абсолютен аутсайдер в Киншаса, но той е имал план и е повалил Джордж Форман. Това е грандиозно тактическо постижение”, сподели Кличко пред „Билд”.

„Горд съм, че успях да се срещна лично с Али. Натъжава ме фактът, че неговото здравословно състояние се влошава (б.р. вследствие на болестта Паркинсън). Али за мен е икона. Това, което той е направил за бокса, е неповторимо. Но борбата му за човешките права и срещу безсмислената война във Виетнам, която му коства 3 години от неговата кариера, могат да се оценят още по-високо. Али е най-великият”, допълва Кличко.