Вече 6 години по българските терени играе Евертон Фернандо Джилио Том. Точната дума е играе, а не подвизава както обикновено се използва това клише. Опорният халф заиграва в Локо Пловдив, като в града под тепетата се озовава благодарение на мениджъра на сънародника му Даксон! Два сезона играе за пловдивските "железничари", а първият наставник му е Ясен Петров.

След отличното си представяне в Локо Пловдив, втората крачка е Миньор Перник при Стойчо Стоев, а по късно Николай Тодоров - Кайзера. Все треньори, които като футболисти са били кадри на Локомотив (София). И по ирония на съдбата преди 2 сезона Том се озовава точно в столичното Локо.

Със стабилните си изяви на терена и изключителното себераздаване, бразилецът се превърна в лидер на отбора през този сезон. Докато миналата година всичко се въртеше около друг бразилец Маркиньос сега спокойно може да се каже, че сърцето и душата на отбора се казва Том! Без в никакъв случай да пренебрегваме останалите 10 играчи, които са изключителни професионалисти. 

Футболът е колективен спорт и когато колективът е задружен и има приятна атмосфера за работа, нещата се получават! Опорният халф не само, че се раздава в дефанзивен план, но все по-често гледа да се включва и напред и дори вече има 3 гола досега за този сезон. И то отбелязани на силни противници, а именно на Лудогорец, Ботев и Литекс! Хъсът за игра, който има 28-годишния Том, го прави не само лидер на отбора, но и любимец на феновете. Винаги е проявявал уважение към тези, които идват да гледат и подкрепят любимия си отбор.

Неслучайно футболните запалянковци в Пловдив и Перник още говорят за него само със суперлативи. Радостното за треньори и фенове на Локо (Сф) е, че Том преподписа договора си с клуба и минимум още 1 година ще могат да гледат сърцатата игра на сърцето на Локомотив. С трите си гола до момента Евертон Фернандо Джилио Том вече е голмайстор на "червено-черните" от изиграните мачове през настоящия сезон. Миналата година именно след негов гол Локомотив победи Левски с 1-0! Дали няма пак да накаже “сините” - ще разберем тази неделя!
КРАСИМИР МИТОВ