Еуфорията в ЦСКА е голяма. Тимът има солидна преднина в класирането, гази “Левски” под път и над път. Вече има шест поредни победи в дербито за първенство и пет поредни общо (за всички турнири).
 
7, любимото число на “сините”, пък стана любимо и на Стойчо Младенов. Треньорът регистрира седмата си поредна победа над вечния съперник в “А” група начело на ЦСКА, като началото бе дадено през октомври 2012 с гола на Сердж Нюаджи за крайното 1:0.
 
Покрай фойерверките, фанфарите и зарята обаче свети червената лампичка. Толкова силно, че ги заслепява. Нито серията срещу “Левски”, нито мощния поход в “А” могат да спрат финансовите проблеми в клуба. Напротив – възможно е да се случи точно обратното.
 
На ЦСКА най-много му подхожда прозвището беднякът милионер. “Червените” са бедни в истинския смисъл на думата и същевременно милионери откъм постигнатото на терена. В целия този хаос първото място и победите над “Левски” наистина са с цената на милиони.
 
Докато Стойчо и екипът му си вършат перфектно работата, сега на ход е ръководството. На ход е Томов. Никой преди началото на сезона не очакваше ЦСКА да изригне и да поведе колоната – и то с доста добър аванс. Младенов и отборът вдигнаха сериозно летвата, а феновете замечтаха. За титла, та и за пробив в Европа. Мисията ще бъде възможна само и единствено ако ЦСКА се закрепи финансово. В противен случай ще се повтори картината от миналия сезон. Тогава Стойчо отново от пепелта скалъпи състав, който взе да побеждава.
 
Днес от онзи тим липсват повечето футболисти. Някои избягаха – Черни, Марсиньо, Жереми Фо-Поре, Гъргоров, Менди, Косоко. Друг си тръгна – Мартин Петров, Тодор Янчев сложи край на кариерата си, а имаше и продадени – Чочев и Мболи. Трябваше отново да се започва от нулата. Пак се събраха футболисти от интернет, на пожар. И ето че от нищо се получи нещо.
 
Да, ама перспективата показва, че не се ли появи финансовият спасител, ужасяващият кръговрат отново ще се стовари върху ЦСКА. Този път с далеч по-страшна сила. Болката ще бъде още по-болезнена, бих казал – най-болезнена, поради факта, че тимът е на първото място, че има огромен шанс да стане шампион, че с всеки изминал кръг сформира лицето си – това, което феновете искат да виждат. “Червените” имат облик, имат физиономия, имат потенциал.
 
За да бъде разгърнати обаче ядрото трябва да се запази, та даже и да се подобри с привличането на още едно-две попълнения. Тогава ЦСКА ще се превърне в още по-мощна машина, която ще стряска не само на родна територия.
 
Погледнете Лудогорец. Там съхраниха състава си. Не заложиха на продажби. Привлякоха нови попълнения и станаха още по-силни. И ето ги в групите на Шампионската лига. Разбира се, за сравнение не можем и да си мислим. В Лудогорец имат пари, имат стабилен бюджет. Домусчиев може да си го позволи. Как обаче ЦСКА да надгражда, след като дълговете са безкрайни и най-опасното – тимът е под мониторинга на УЕФА. При първа издънка всеки момент “червените” от небесата ще се свлекат не на земята, а в бездънната яма, където вече няколко пъти са били.
 
Упорито се, че говори, че Томов твърдо е решил през зимата да продаде един или двама от основните футболисти. Спрягат се най-вече имената на Буш и Тони Силва. Идеята е ясна – с продажбите да се подобри финансовото състояние на ЦСКА. Нищо обаче няма да подобри. Само ще го закърпи. Временно. Същата песен я слушахме и през лятото. Е, какво се получи. Продадоха Мболи и Чочев, закърпиха се някои дупки, но зейнаха старите.
 
Шансът и надеждата се крие в далечен Хонконг. Оттам Стивън Ло очаква да получи одобрение за реализиране на големия си проект край софийското село Равно поле. Комплексът на удоволствието и развлечението ще донесе удоволствие и развлечение и на ЦСКА. Ще му осигури така очаквания финансов уют. Докато азиатецът не стъпи здраво с бизнеса си в България, ЦСКА ще потъва и ще потъва, колкото и победи да записва в първенството. В един момент успехите ще секнат и всичко ще се преобърне с главата надолу. Титлата пак ще се изплъзне по подобие от пролетта на 2006 и 2012 година, когато авансът отново беше голям, но накрая ЦСКА се задоволи с калъфките...
 
Александър Томов много добре знае, че спасителната сламка е една и се нарича Стивън Ло. Няма друга. Ако планът му не успее, спомените от горещото лято на 2008 година ще изглеждат като... рай. Защото истинският ад ще го видим тепърва. За да избяга от него, Томов трябва да действа, да лавира и да осигури влизането на азиатския милиардер в България. Пропадне ли големият план, от развлекателен комплекс ЦСКА ще се превърне в парк на ужасите.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ