Гост в рубриката „Интервю с...“ в предаването Спорт+ по ТВ+ тази седмица бе Лъчезар Танев. Той говори по-всички актуални теми в родния футбол.

- Лъчо, какво ви накара да проведете среща на футболните агенти?
- Това трябваше да се случи много отдавна. Аз и Емил Данчев инициирахме тази среща, за да се създаде Асоциация на българските футболни агенти. В повечето държави вече има такива местни асоциации. Те участват от своя страна в Международната асоциация на футболните агенти. През април се очаква ФИФА да промени статута на футболните агенти, тоест вече няма да сме под тяхната шапка. Ще стане така, както беше преди 1995 година. Всеки ще може да извършва подобна дейност. Няма да има нужда от лиценз. Трябва да видим какво ще прави за напред, да видим кой ще защитава нашите интереси и какви задължения ще имаме.

- По какъв начин тези нови правила ще се отразят на работата ви?

- Смятам, че така ще бъде по-добре. До момента имахме страшно много рестрикции. ФИФА ограничаваше нашата работа. Никога не сме били долюбвани. Задължаваха ни договорите с играчите да не са по-дълги от две години. Представи се, че започваш работа с 16-17-годишен талант. След две години идва някой, омайва му главата и го краде. Надявам се сега да имаме много по-гъвкави договори и клаузи, които да защитават правата ни. Желанието на БФС, в лицето на Михаил Касабов, който присъстваше на срещата, е да продължат да контролират този процес, тоест – всички физически лица и фирми, които искат да се занимават с подобна дейност, трябва да се регистрират в БФС. Тази комисия на Лицензираните агени, която съществува в момента в БФС, доста добре се справя с проблемите на футболните агенти.

- Кога ще се създаде тази комисия?
- Ние приехме решение, че сме съгласни да се създаде такава Асоциация. Сега трябва да се подготвят нужните документи. Де факто вече съществува. Предложих за председател Емил Данчев, който има богат опит като агент и ръководител. Аз ще съдействам за нашата връзка с Международната асоциация на футболните агенти.

- Преминаваме на темата Вечно дерби. Как се стигна до шестата поредна победа на ЦСКА?
- Стигат до победата по един и същи начин. ЦСКА са по-добре организирания отбор на терена, има двама-трима играчи, които правят разликата. През второто полувреме "Левски" опита всичко по силите си да промени изхода от мача. Имат крещяща нужда от централен нападател. Изнасят добре топката, стигат до полето и там се губят идеите и завършващият удар. Освен това "Левски" има нужда и от един стабилен централен защитник. Но не може да се направи нищо по този въпрос преди януари.

- Това ли са причините сините да изглеждат по този начин?
- Да, според мен, са това. Това са две важни позиции. Виждате, че първите два гола бяха след грешки на защиата. В същото време напред няма кой да реализира ситуациите. Освен това ЦСКА има по-опитни и по-дисциплинирани играчи в тактическо отношение. ЦСКА е постоянно в кондиция, няма големи амплитуди в представянето, не играят блестящо, но играят добре. И в двете фаза на играта се представят на ниво, играчите са ангажирани и знаят какво да правят. Това е едно от най-силните качества на Стойчо Младенов – да държи отбора концентриран и мотивиран от първата до последната минута.

- Смяташ ли, че сагата с Димитър Димитров оказва влияние на това, което се случва в "Левски"?

- Той първо трябва да е бил там, за да му търсим някаква отговорност.

- Не е ли абсурдно това?
- Не знам дали е абсурдно, или е недомислено. Когато обявиш, че взимаш някого за треньор и му даваше пълната власт, е нормално да бъде представен и да започне работа веднага. Не знам какво очакват да се случи в "Левски" до януари? Не мога да разбера защо Димитров не дойде веднага. Това е много странна ситуация. Или казваш – Димитров ще е треньор и той идва и започва, или оставяш Гонзо до края на сезона. Всичко останало е нестабилност и звучи несериозно. Не смятам обаче, че това е повлияло на играчите.

- Кой трябва да понесе отговорност за трагичното представяне на "Левски" тогава?
- Отговорността е на всички. Първо – Батков. Той не крие, че в клуба има финансови проблеми. Очакваше някакви неща да се случат, но те не станаха. Газпром все още го няма. През годините все по-трудно става управлението тип „One man show“- oще повече в малка и бедна държава като България. В първите години на демокрацията беше по-лесно. Второ – Георги Иванов е мъжко момче и той прави грешки, но поне си ги признава. Третото – играчите. Владимир Гаджев каза, че за такива мачове ти трябват топки. "Левски" нямат възможност да привличат силни играчи. Трябва да показват повече храктер и борбеност в такива дерби мачове.

- Какво ще кажеш за инцидента със Стойчо Младенов. Защо насилието властва в български футбол?
- Защото ситуацията бе изпусната отдавна. Една държава може да смачка всеки за 24 часа. Стига да го поиска. Има ресурс това да се случи. Явно някъде, някой има интерес от подобни групи екстремисти сред агитките. Сигурно ги използват и за други цели. Ако така се продължава, ще изгоним съвсем хората от сектор В и сектор А, които искат да отидат да гледат мач на спокойствие, с децата си, със семейството си.

- Преди време Наско Сираков заяви, че "Левски" и ЦСКА са пред фалит. Какво е твоето мнение?

- Не знам какви точно са балансите и бюджетите им. В момента и двата отбора живеят в много тежка ситуация. Но причините са различни. Това ръководство на ЦСКА наследи много стари задължения, което е основен проблем. В "Левски" няма наследени задължения, а те са натрупани с годините. И в един момент президентът казва: Не мога повече. Но никой не иска да купи тези два отбора, защото вече никой няма доверие в тях. Спонсорите също се отдръпват, защото нямат полза от тази реклама. А "Левски" и ЦСКА могат да привличат спонсори, но преди това трябва да си оправят къщата.

- Трябва ли Любослав Пенев да остане начело на националния отбор?

- Да, абсолютно.

- Защо?
- Защото нямаме по-добър вариант. Причината за по-слабото представяне в двата мача не се крие в треньора. Дори да доведем най-титулувания треньор у нас – ще бъде същото. Проблемът е в качеството на играчите. Ние нямам играчи от средно европейско ниво нагоре. Последният път, когато се класирахме на голям форум, беше различно. Имахме Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров, Мариян Христов. С такива играчи може и да не направиш запомнящо се първенство, но поне няма да имаш проблеми да се класираш. Погледнете кой къде играе. Нямаш ли четирима-петима играчи, които да играят със самочувствие всеки уикенд, при това в големите първенства – няма как да се класираш.

- Защо веднъж не излезе някой преди старта на поредната кампания и да каже – нямаме качества да се класираме? Може би, трябва да поддържаме изкуствено интереса към националния отбор...
- Аз съм човек, който иска нещата да се казват такива, каквито са. Да няма заблуда. Да не се замазва ситуацията с някакви временни успехи, както в националния, така и в "Левски" и ЦСКА. Успехите са пряко свързани със състоянието на водещите ни клубове. ЦСКА са малко по-добре, но дори и да станат шампиони – какво ще последва след това? Аз искам да виждам повече българи на терена. И в "Левски" и в ЦСКА.

- Последната футболна тема – изненадан ли си от победата на Лудогорец над Базел?

- Не. Лудогорец показва много добра игра в Шампионската лига. Показва самочувствие и спокойствие, които са важни за тези мачове. Очаквах футболистите на Лудогорец да са по-напрегнати, по-изнервени, защото всички очакваха от тях първа победа. Напрежението бе изцяло върху тях. В предишните мачове – срещу Ливърпул и Реал – им беше по-лесно. Никой не очакваше от тях нищо и те направиха хубави мачове.

- Защо според теб все още няма оферти за водещите играчи на Лудогорец?
- Защото силата на Лудогорец е в добрия колектив, който са създали. Този отбор, като махнем Брайън Ангуло, който дойде от Примера, останалите играчи никога не са играли в големи първенство и тепърва се показват пред Европа. Марселиньо е основният играч на тима. Мисиджан също има потенциал, но не е във форма. Кайсара е на високо европейско ниво, Михаил Алекснадров е на средно европейско ниво. Останалите са добри играчи, но не са от този тип, когато дойде някой да ги гледа и да каже – този го искам на всяка цена. Несериозно е да кажеш, че Роман Безяк струва между пет и десет милиона евро.

- Спираме с футбола и продължаваме с политиката. Виждаш ли изход от политическата криза у нас?
-  (замисля се). Искам да видя, но не съм убеден, че ще стане. Докато политиката не се изчисти, като форма на бизнес, няма как да се оправим. Всяко едно левче е предварително обещано и договорено. Разни фирми помагат на разни партии, след което се ползват с привилегии. Трябва да има повече човечност, да се разбере, че няколко милиона души в България са много зле. Да има една обществена отговорност в политиците. Да мислят какво ще оставят след тях. Дали ще е потоп, или нещо, което ще остане. Мисля, че има някаква промяна в тази насока. Сякаш политиците започват да осъзнават, че трябва да мислят за хората.

- До кога хората в България ще търпят да се подиграват с тях?
- Защото ние нямаме общественост, отговорност към държавата. Всеки се нагушва, прибира се у дома, завива се, заключва се и не го интересува какво се случва на стълбището. Не сме хора, които могат да защитават някаква кауза. Не сме сплотени като нация. Политиците са с манталитета на народа. От тях няма как да очакваме чудеса.

- Нещо оптимистично за финал?
- Дано да се направи правителство по-бързо и държавата да помогне по някакъв начин на хората да заживеят по-добре и да се усмихват по-често.