Сблъсъкът между Реал (Мадрид) и Барселона отдавна се е утвърдил като еталон за определението дерби. Има обаче някои мачове от Ел Класико, които са се превърнали в класика за мачовете между двата най-успешни испански отбори. Представяме ви 10 от тези срещи между „белия балет“ и каталунците.
 
25 октомври 1953 г., Реал (Мадрид) – Барселона 5:0
Пристигането на Алфредо ди Стефано променя напълно съдбата на Реал (Мадрид). Трансферът му обаче е предшестван от скандал, заради който е решено, че той ще играе два сезона за Реал (Мадрид) и два за Барселона. Каталунците не са доволни от решението и продават на „кралския клуб“ правата си върху Русата стрела за 4 милиона песети . След това обаче идва първото дерби за сезон 1953/54 и Ди Стефано вкарва първия и последния гол за Реал (Мадрид) при победата с 5:0, а аржентинецът се превръща във вечния любимец на феновете на „белия балет“.

 
17 февруари 1974 г., Реал (Мадрид) – Барселона 0:5
Въпреки че допринася само за една титла и една Купа за Барселона като играч, Йохан Кройф оставя отпечатъка си върху Ел Класико. Заобиколен от велики футболисти като Асенси, Рексач и Сотил, холадецът е архитектът на убедителния успех на „Сантяго Бернабеу“, като бележи един гол. Асенси е точен два пъти, Сотил вкарва едно попадение, а един път се разписва и Хуан Карлос. „След петия гол на стадиона настана тишина, а след края всички ни аплодираха“, спомня си Карлос Рексач. Хиляди излизат по улиците на Барселона да празнуват, а журналист от „Ню Йорк Таймс“ пише: „За 90 минути Кройф направи повече за каталунския дух, отколкото политиците са сторили през годините.“

 
8 януари 1994 г., Барселона – Реал (Мадрид) 5:0
Преди мача легендата на Реал (Мадрид) Хорхе Валдано обявява, че Ромарио не прилича на футболист, а на герой от анимационен филм. Бразилецът отговаря на терена. Той вкарва хеттрик, асистира за попадението на Иван Иглесиас и прокарва топката между краката на Алкорта. Куман вкарва от фаул във вратарския ъгъл.

 
7 януари 1995 г., Реал (Мадрид) – Барселона 5:0
Валдано вече е треньор на Реал (Мадрид) и извежда „белия балет“ до първата му победа с 5:0 в Ел Класико 41 години. Иван Саморано вкарва хеттрик, а по веднъж се разписват Луис Енрике (настоящият треньор на Барселона) и Хосе Амависка. „Белият балет“ си отмъщава на каталунците за тежкото поражение със същия резултат година по-рано.

26 февруари 2000 г., Реал (Мадрид) – Барселона 3:0
Само на 18 години Икер Касияс е титуляр в първото си Ел Класико. Той се оказва непробиваем за Луиш Фиго и Луис Енрике (вече с екипа на Барселона) и помага на тима си за успеха. Роберто Карлос, Никола Анелка и Фернандо Мориентес са точни за успеха на тима на Висенте дел Боске. След мача треньорът на Барселона Луис ван Гаал отнася критики за решението си да остави резерви Гуардиола и Шави и да повери организацията на играта на Роналд де Бур.

 
10 април 2005 г., Реал (Мадрид) – Барселона 4:2
Седем дни преди края на сезона, Барселона на Франк Рийкард пристига на „Бернабеу“ с цел да увеличи аванса си пред галактическия тим на Реал (Мадрид). Вместо това Барса се срива пред отбора на Вандарлей Люксембурго. Зинедин Зидан, Роналдо, Раул и Майкъл Оуен вкарват във вратата на Виктор Валдес. Самуел Ето'о и Роналдиньо са точни за каталунците.

19 ноември 2005 г., Реал (Мадрид) – Барселона 0:3
Роналдиньо по това време е най-добрият футболист в света и се намира в много добра форма. Бразилецът бележи два гола, но освен това е неуловим за противниците, показва невероятна техника и скорост. След последния сигнал получава овациите на „Сантяго Бернабеу“. Ето'о открива за Барселона.

 
7 май 2008 г., Реал (Мадрид) - Барселона 4:1
Реал (Мадрид) върви към титлата и демонстрира превъзходство над Барселона, записвайки впечатляващ успех. Точни за успеха са Раул, Ариен Робен, Гонсало Игуаин и Рууд ван Нистелрой. Тиери Андри връща един гол в края.

 
2 май 2009 г., Реал (Мадрид) – Барселона 2:6
Гуардиола изненадва с тактически ход, пращайки Меси на върха на атаката, а Ето'о играе по дясното крило. Аржентинецът се чувства освободен да действа на голям периметър и разкъсва отбраната на домакините. Вкарва два гола за успеха. Анри също е точен два пъти, а по веднъж се разписват Пуйол и Пике. Игуаин и Серхио Рамос бележат за Реал (Мадрид).

 
29 ноември 2010 г., Барселона – Реал (Мадрид) 5:0
Преди мача Жозе Моуриньо сипе закани, но на терена нищо не върви за неговия тим. Барселона демонстрира превъзходството на колективния стил и бележи пет гола. Давид Вия вкарва два пъти, Шави, Педро и Хефрен добавян по едно попадение, а в края на мача Жерар Пике ликува пред трибуните с високо вдигнати пет пръста.