Рафаел Надал реши да сложи край на агонията, наречена сезон 2014. Световният №3 тази вечер преглътна поредното горчиво поражение, този път от 17-годишния Борна Чорич, който го шокира с 6:2, 7:6(4) на 1/4-финалите в Базел. От "Уимбълдън" насам Рафа записа едва 4 мача, от които 2 победи и 2 загуби. Това го принуди да пристигне в Швейцария, където не беше играл от 10 години, за да натрупа така необходимото му в момента време на корта.

Още преди мача обаче стана ясно, че Надал се отказва от участие на Мастърса в Париж следващата седмица поради "лични причини". Едва ли обаче някой се съмняваше, че "личните" мотиви са здравословни, вероятно свързани с апендисита, който го спря от Мастърса в Шанхай или някоя от немалкото контузии, които го измъчваха през сезона. А след шокиращото поражение Надал мъжки застана пред журналистите и призна: "В момента не съм готов за конкуренцията на големия тенис. Няма да участвам в Париж и Лондон."

Както е известно, българинът Григор Димитров все още има шанс да се класира сред най-добрите, които ще спорят в английската столица.