Григор Димитров отново преклони глава пред идола си Роджър Федерер. В мач от 1/4-финалите на домашния турнир на швейцареца в родния му Базел световният №2 спечели със 7:6(4), 6:2 и елиминира българина. Това беше втори сблъсък между двамата, които на 10 март ще излязат в демонстративен мач в легендарната зала "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк. Предишната им среща отново беше спечелена от Федерер. През миналия сезон българинът се изправи срещу швейцареца отново на същата фаза в Базел, когато Роджър надделя с 6:3, 7:6(2).

Носителят на рекордните 17 титли от "Големия шлем" ликува и тази вечер, класирайки се за 1/2-финалите. Григор само може да съжалява, тъй като имаше отлична възможност да спечели първия сет, но не успя. Българинът водеше с 6:5 и имаше цели 4 сетбола при сервис на Федерер, но 33-годишният швейцарец успя да удържи подаването си и след това пречупи Димитров в тайбрека, в който надделя със 7:4 точки след 56 минути игра в първия сет.

При 5:5 в първата част българинът падна неприятно на земята, след като в опит да достигне до трудна топка се подхлъзна и удари лакътя си. Нашето момче все пак се изправи и показа, че може да продължи, докато Федерер стоеше на мрежата и гледаше загрижено към Григор.

gri6o_fed11.jpg

Вторият сет започна с ранен пробив на световния №2, който доминираше, не позволи на българина да го притисне и в крайна сметка логичното се случи - класата си каза думата и Федерер елиминира Гришо. Така швейцарецът се класира на 1/2-финал в родния си Базел, където преследва шеста титла.

Българинът няма да добави нови точки към актива си за финалния Мастърс в Лондон, но след отказването на Рафаел Надал шансовете му леко се увеличават. Всичко ще се реши на Мастърса в Париж следващата седмица.

РОДЖЪР ФЕДЕРЕР - ГРИГОР ДИМИТРОВ 2:0 сета (7:6(4), 6:2)

ПЪРВИ СЕТ
Летящ старт на Гришо, който започна с ас за 15-0, но след това прати топката в мрежата за 15-15. Федерер отново атакува на мрежата, но затрудни Димитров с ниска топка в краката и поведе с 30-15. Швейцарецът завърши дълго разиграване с форхенд уинър за 30-30, след което стигна до точка за пробив. С хубав сервис българинът си помогна да достигне до дюс. Втори ас даде авантаж на българина, след което затвори гейма си. Във втория гейм Федерер поведе с 30-0. Ретур в аут даде два геймбола на швейцареца и той изравни - 1:1. Последва светкавичен гейм на българина. Григор не даде точка на Федерер - 40-0 и 2:1, след което Федерер също беше убедителен в сервис гейма си за 2:2.

Световният номер №2 на два пъти повеждаше в петия гейм, но Димитров отново не позволи да бъде пробит, поведе с 40-30, след което Роджър прати топката в аут и българинът взе подаването си за 3:2. След гейм на нула Федерер изравни - 3:3. Традицията продължи и в седмия гейм, в който Гришо взе подаването си на 15 и дръпна с 4:3. Федерер обаче отговори с гейм на нула за 4:4.

Деветият гейм беше първият до този момент, в който имаше доста напрежение и интрига. Димитров поведе с 30-15 с отличен минаващ удар по правата от форхенд. Федерер обаче отвърна с топка, която закачи линията с милиметри за 30-30. Последва отличен сервис на Григор - 40-30, след което швейцарецът прати топката в аут и хасковлията поведе с 5:4, но за жалост на Димитров идолът му отново спечели на нула и пак изравни геймовете - 5:5.

Единадесетият гейм премина от 15-30 до 40-30 в полза на Димитров, но се стигна до предимство на Федерер. Последва падане на българина на земята след подхлъзване, след което нашето момче се справи и отново взе аванс - 6:5.

Гришо стигна до първите си два брейкбола в най-важния момент. Федерер обаче ги отрази, като втория успя с ас за 40-40. С чудесен ретур българинът взе авантаж, но последва нов дюс. Българинът смълча залата за четвърти път, но последва нов ас на Федерер и по този начин хасковлията пропиля и четвъртия си сет бол, като в крайна сметка швейцарецът пак изравни геймовете - 6:6.

Тайбрекът започна с мини пробив за швейцареца, след което той дръпна с 2:0 точки. Светкавичен негов сервис доведе нещата до 3:0. Григор прати топката в аут и преднината на Роджър стана още по-убедителна - 4:0. Димитров направи две точки, намалявайки разликата до 2:4, след което обаче прати топката в мрежата - 2:5. Българинът скъси дистанцията до 4:5, а след нов качествен сервис на Федерер стана 4:6, след което швейцарецът направи 7:4 и спечели първия сет.

gri6o1.jpg

gri6o_fer_set1.jpg

ВТОРИ СЕТ
Вторият сет започна с продължително разиграване, което Гришо спечели - 15-0. После Федерер, който сервираше, прати бекхенд в мрежата. След това българинът сгреши, а и направи ретур в аут - 30-30. Швейцарецът достигна до геймбол, след което взе подаването си. Федерер продължи доминацията и поведе с 40:15, но Григор изравни до 40:40. Българинът прати топката в аут и отново се стигна до възможност за пробив в полза на домакина, който се възползва и поведе с 2:0. В третия гейм Федерер си взе подаването и дръпна с 3:0.

В четвъртия гейм на втората част Григор успя да се измъкне от 0-30 и да изравни до 30-30, а след това и да спечели сервиса си за 1:3. Последва отново феноменален гейм за Федерер и резултатът набъбна до 4:1 в негова полза. Григор намали до 2:4. При 30-30 с два аса в седмия гейм швейцарецът дръпна до 5:2, след което направи 6:2 и ликува като победител.

gri6o_fer_set2.jpg


fed_gri6o.jpg

gri6o_fed13.jpg