Рафаел Надал отпадна сензационно от турнира в Базел, където до минути се очаква да започне срещата между домакина Роджър Федерер и Григор Димитров. Испанецът, който е №3 в световната ранглиста, беше елиминиран от 17-годишен. Хърватският талант Борна Чорич шокира именития си противник и триумфира с  6:2, 7:6(4) в двубой от 1/4-финалите.

Участващият с "уайлд кард" в турнира младок заема в момента 124-ото място в световната ранглиста.

Чорич започна вихрено двубоя, състоял се пред пълните трибуни в залата в Базел, и успя да поведе с 5:0, за да спечели първата част с 6:2. Във втората геймовете се движеха равностойно, а в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него непредизвикани грешки на Надал позволиха на младока от Хърватия да спечели със 7:4 и да се изправи на 1/2-финал срещу Давид Гофен от Франция.

С отпадането от Базел испанецът продължи неубедителното си представяне този сезон. От "Уимбълдън" насам Надал записа едва 4 мача, от които две победи и две загуби. Това го принуди да пристигне в Швейцария, където не е играл от 10 години, за да натрупа така необходимото му в момента време на корта, но се провали срещу Борна Чорич и отпадна на 1/4-финалите. По-рано днес стана ясно, че Надал е отказал участие на предстоящия Мастърс в Париж.