Победата на Лудогорец над Базел (1:0) снощи влезе в историята. Момчетата на Георги Дерменджиев счупиха рекорда на "Левски" за представяне в Шампионската лига, след като "сините" записаха първия български гол в турнира - Мариян Огнянов срещу Челси през септември 2006 година (1:3). 
 
Историята бе пренаписана още в мача на Лудогорец с Реал (Мадрид) (1:2), когато Марселиньо се разписа за 1:0 в 6-ата минута, правейки Лидогорец българският тим с два гола в най-авторитетния клубен турнир в Европа. Сега Лудогорец задмина "Левски" и по точки, носейки първите в актива на родни отбори в Шампионската лига с успеха над Базел. 
 
Това е първа наша победа в групите на Лигата, за което можем да поздравим разградчани. БЛИЦ обаче ще припомни кой е първият успех на български тим в турнира на европейските клубни шампиони. Той идва в далечната 1956 година, на 17 октомври, когато ЦДНА (София), сега ЦСКА, побеждава първенеца на Румъния Динамо (Букурещ). И то как! 
 
"Армейците" газят с 8:1 при първото българско участие на български отбор в евротурнир. Надпреварата през 1956-57 година е едва второто издание на предшественика на Шампионската лига - КЕШ, а шампион е Реал (Мадрид). 
 
"Червените" печелят пред 50 хиляди на Националния стадион "Васил Левски", а рефер на мача е югославянинът Васа Стефанович. 
 
Иван Колев бележи хеттрик (12, 56, 63), по два добавят Димитър Миланов (20, 65) и Панайот Панайотов (36, 66), а Георги Димитров оформя крайното 8:1 в 80-ата минута. Единственият гол за румънците е дело на Георги Бачут в 71-ата минута от дузпа. 
 
В тима на треньора Крум Милев тогава са още Георги Найденов, Кирил Ракаров, Манол Манолов, Никола Ковачев, Стефан Божков (капитан), Гаврил Стоянов и Крум Янев. 

ЦДНА губи реванша с 2:3, но продължава към 1/4-финалите, където среща Цървена звезда. Българският шампион пада с 1:3 от Цървена звезда (Крум Янев 88'), а в реванша печели с 2:1 (Стефан Божков 22' и Панайот Панайотов 39') и с общо 3:4 напуска турнира.