Бившият национален селекционер на България и сега президент на Детска академия по футбол (ДАФ) - Пламен Марков, доведе у нас двама специалисти от академията на Порто. Жозе и Антонио от днес започнаха да обучават децата в школата на Марков и ще предадат опита си на българските си колеги до края на седмицата. Двамата млади специалисти от Порто са в България по покана на ДАФ, с което се дава началото на партньорството между двата клуба. На прескоференция днес Пламен Марков съобщи, че целта му е през следващата година да изпрати десетина от най-талантливите деца в школата си на камп в академията на Порто.

"До края на седмицата Жозе и Антонио ще работят с нашите деца. Един от отборите ни участва на турнир в Германия, където направихме контакта с Порто и се договорихме да си сътрудничим. Решихме да осъществим този обмен на опит, което ще е от полза не само за децата ни, а и за нашите треньори", коментира Пламен Марков.

Двамата португалски треньори ще водят заниманията на талантите от ДАФ на терените на "Баухаус Арена" до аерогара "София". Любопитното е, че за отличното състояние на базата помага и друг известен специалист - Красимир Безински.

"Техническите характеристики на малките футболисти в Португалия и българските деца като цяло не са много различни.

"3000 деца тренират в школите на Порто. Академията разполагаме с 13 терена. Най-добрите деца стигат до първия отбор Порто. Но истината е, че българските деца са на едно ниво с португалските. Няма разлика. Още от малки е много важно да се работи правилно с тях", коментира Жозе.

ДАФ ще изпрати някои от своите таланти на лагер в Португалия следващата година. "Ще им покажем на децата как тренираме, очакваме да им дадем нещо, което правим в Португалия. Имаме 14 училища в Португалия и дори в Лисабон, Богота и на други места", добави Антонио.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ