Дори и най-закоравелите престъпници треперят от страх от това място. Прословутият Централен затвор на Претория. Изпълнен с най-жестоките престъпници в Южна Африка, казват, че занданът е изпълнен с гангстери, изнасилванията са често срещана картина, а надзирателите са безкомпромисни и не жалят никого.

Така че каква надежда има богатото хлапе Оскар Писториус?
Наскоро централният затвор в Претория бе преименуван на "Кгоси Мампуру II". Съоръжението придобива печална известност по време на апартейда. Затворници са били осъждани на смърт, като седем души са били поставяни заедно на едно бесило. Затворниците и до днес се оплакват, че прекарват по 23 часа на ден в килиите си и са нападани от членове на организирани банди, които ги плашат с изнасилвания или ги изнудват за пари. Южноафриканските затворнически банди използват носещите вируса на СПИН за изнасилвания, за да направят живота на жертвите още по-тежък.

Оскар Писториус ще трябва да се прости с дрехите и личните си вещи преди да влезе в затвора, където ще получи традиционната оранжева униформа. Ще му бъде още по-трудно заради увредените му крайници и използването на протези. Има няколко затворници с увреждания в Южна Африка, които живеят в друго болнично отделение.

Законът казва, че Писториус може да пази протезите за краката си, но да е принуден да ги предава на охраната през нощта. "Потенциално те могат да бъдат риск за сигурността на останалите. Риск е четка за зъби, та какво остава за метални протези", казва служител в затвора. Като елитен спортист Писториус досега живееше на диета с богата храна и спорт, но в затвора ще има един ден за упражнения и в пъти по-малка дажба. Единствената му надежда за набавяне на някои неща са оскъдните лакомства, които се продават в магазина на затвора. Парите може да получи от посетители.