15-годишният световен шампион по кикбокс в юношеската възрастова група Борислав Радулов участва в уникална демонстрация на древната практика Калари Марма, използвана преди 5000 години от индийските войни. По време на ARENA Professional 2014 той се подложи на лечебен енергиен масаж, който обработва ключови точки в човешкото тяло.

Мармите са 108 жизнени точки в човешкото тяло, обикновено близко до повърхността на кожата, където се свързват важни нерви и мускулни влакна, кръвоносни съдове, кости и стави. Праната (живителната енергия) протича през тялото чрез тях. Марма терапията е лечение на широк спектър от заболявания чрез масаж с топли билкови масла, пасти и билки и обработване именно на тези ключови точки, които са свързани с функционирането на системите и органите в човешкото тяло.

С Калари марма войните са подготвяли и повдигали имунитета си преди поход, а посветените дори са могли да убиват чрез специален натиск в някои от точките. Днес, аюрведа практиката се използва само за подобряване на здравословното състояние, пречистване на тялото и кръвта чрез изхвърляне на токсини, редуциране на мазнините, подобряване на кръвообращението и дишането. Калари марма масажът е изключително подходящ за хора занимаващи се с бойни изкуства, спорт и танци, както и за практикуващи масажисти.

Терапевтът обработва тялото както с ръце, така и в голяма степен с крака, защото масажът изисква сила и натиск. На ARENA Professional Калари марма беше представена от Надин Николова, която е получила обучението си в школи в Канур и Бангалор, Индия. Николова работи и с други български спортисти, особено свързани с бойните изкуства.

_______________________________.jpg