Стадионът на Шахтьор (Донецк) „Донбас Арена“ е с нови сериозни щети след ударна вълна от взрив в близост до съоръжението, но няма пострадали от служителите, съобщиха официално от клуба. Взривът не е бил насочен директно към стадиона.

Точно преди месец част от "Донбас Арена", за който бяха хвърлени десетки милиони евро за Европейското преди две години, понесе разрушения на част от североизточната му трибуна
.

„В резултат на силна експлозия, ударната вълна предизвика сериозни щети както в западната, така и в източната страна на стадиона”, съобщи Вадън Гунко, временен директор на съоръжението.

„Паднала е част от стъклената фасада, а голяма част от съоръжението е в критично състояние. Вътрешната част също е засегната. В момента оценяваме щетите. Предупреждаваме жителите на Донецк да не доближат стадиона при никакви обстоятелства, за да бъдат в безопасност”, допълни Гунко.

Засега не е ясно за каква сума са нанесените щети на скъпото и модерно съоръжение, но заради конфликта в тази част на Украйна, Шахтьор вече тренира в Киев, а играе домакинските си мачове в Лвов.

Донецк се е превърнал като крепост на проруските сепаратисти, които водят война срещу военните сили на Украйна. „Донбас Арена” бе построен преди 5 години, като собственикът на Шахтьор (Донецк) Ринат Ахметов инвестира около 400 милиона долара в проекта.