Коментарите около скандала със знамето на Велика Албания по време на европейската квалификация между Сърбия и Албания, прекратена в 43-ата минута, още не стихнали, а футболист с албански корени е на път да предизвика скандал с расистки жест.
 
Играещият за Базел Таулант Джака, който с тима си в сряда гостува на Лудогорец в Шампионската лига, поздрави семейството си с изпъната напред дясна ръка след победата с 1:0 на Йънг Бойс в събота. Жестът му наподобяваше нацисткия поздрав от времето на Хитлер и предизвика противоречиви реакции в момент, когато сериозно се шуми за великоалбански национализъм.
 
Още повече, че движението на дясната ръка на Джака – от сгънато положение пред сърцето до изпънато напред, наистина наподобява известния нацистки поздрав. 23-годишният защитник намери оправдание за жеста си пред в. „Блик“: „Исках да поздравя семейството и роднините си на трибуните.“
 
Таулант Джака беше в титулярния състав на Албания по време на скандалния мач със Сърбия от квалификациите за Евро 2016 в Белград на 14 октомври. Любопитното е, че роденият в Базел бранител предпочете да играе за Албания, а брат му Гранит Джака е национал на Швейцария.
 
Гранит Джака също направи жест, в които мнозина видяха подкрепа на албанския национализъм. При победата на Борусия (Мьонхенгладбах) с 3:0 като гост на Хановер в събота, 22-годишният халф вкара първия си гол за сезона. След попадението си Джака направи конфигурация от двете си ръце, в която мнозина съзряха изображение на албанския герб – двуглав орел.

Всичко за Шампионската лига - състави, групи, резултати и класирания, новини и статистика можете да намерите ТУК!

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа