Григор Димитров не успя да защити титлата си от миналата година на турнира в Стокхолм. Българският тенисист бе детрониран от седмия в света Томаш Бердих след 7:5, 4:6, 4:6 след 2 часа и 20 минути игра на корта в шведската столица.

Най-добрият ни тенисист започна трудно срещата, с течения на първия сет допусна пробив, но в решителния момент при 5:4 в полза на Бердих, го върна. След това успя да стигне до две възможности за затваряне на сета и дръпна в резултата.

Бердих обаче не се предаде. Почна с пробив във втория сет и до края не позволи той да бъде върнат - 6:4 за чеха и 1-1 сета. В третата решителна част Гришо допусна пробив още при първото си подаване, а сета се превърна в повторение на предишния - 6:4 за Бердих и титла за чеха.

Загубата в този двубой означава, че Димитров ще изпадне от Топ 10 на световния тенис. Българинът ще заеме 11-а позиция от утре, когато класацията на АТП ще бъде обновена. Григор си тръгва с чек за 49 770 евро, докато Бердих се радва на втората си титла тук след 2012 година. Днешното поражение ще се отрази и върху шансовете на Димитров за класиране на Мастърса в Лондон. Сега разликата между него и осмия в класирането Анди Мъри ще се увеличи до 330 точки, като в същото време до края на сезона остават само още два турнира.

Томаш Бердих - Григор Димитров 5:7, 6:4, 6:4

Първи сет

Първият сервис е за Григор, който дръпна с 30-0, но Бердих достиган до равенство, а впоследствие и до точка за пробив. Чехът прати топката в аут, а Димитров направи първия си ас в двубоя. Последва и втори такъв, но след това хасковлията прати топката в мрежата и ново равенство. С много добре пласирани удари все пак Гришо успя и взе този първи гейм - 1:0. Първото подаване на Бердих също продължи дълго, след като се стигна до няколко равенства. Хасковлията обаче прати два поредни удара в аут и резултата е изравнен - 1:1. Хасковлията този пък показа класа и типичните си красиви отигравания, а гейма бе спечелен на 15 - 2:1. На свой ред Томаш Бердих не позволи да бъде поставен под напрежение и спечели подаването си на 15 - 2:2.

Григор започна петия гейм с ас. Сервисът му помогна да стигне до 40-0 и да спечели лесно този гейм - 3:2. Бердих отвърна също със стабилно и добре пласирано подаване, отличен форхенд и изравни - 3:3. Чехът се възползва от двойна грешка на хасковлията, а преди нея и непредизвикана така и стигна до три възможности за пробив. Гришо спаси първата, но при следващото разиграване прати топката в мрежата и се стигна до пробив за Бердих - 3:4. Българският тенисист веднага стигна до две възможности за пробив при подаването на Бердих, но чехът се измъкна от ситуацията с мощен ас. Димитров спаси първия геймбол за съперника си, но нов негов ас затвори тази част - 3:5. Макар и трудно, Гриугор успя да спечели подаването си и да остане в този първи сет, но предстои сервис на съперника му - 4:5. В най-важният момент от този сет Гришо успя да стигне до две възможности за пробив и реализира такъв още при първата си възможност - 5:5.

Българинът записа пети ас в своята сметка, а мощният му сервис доведе до гейм на 0 и 6:5 в негова полза. При 30-15 в своя полза Григор Димитров направи феноменален прехвърлящ удар падайки, който кацна точно на линия и два сетбола за нашето момче. Първият бе неуспешен, но чехът прати в мрежата прехвърлящ удар на Гришо - 7:5 и сет за българина!

Втори сет
Неприятно начало за българския тенисист. Бердих поведе с 15-40 и стигна до пробив - 0:1. Чехът направи убедителен сервис гейм, в който даде само една точка на Димитров - 0:2. Григор изпита трудности при своя сервис, стигна се до равенство, но нашето момче успя да спечели следващите две разигравания - 1:2.

Томаш Бердих отново показа стабилен сервис и лесно стигна до успех, с което върна преднината си - 1:3. Григор също показа хладнокръвие и безкомпромисност при подаването си - гейм на 0 и 2:3. Чехът бързо успя да спечели своя сервис гейм, след като записа нов ас и се възползва от възможностите си - 2:4. Бердих се опита да притисне българина, но след това прати топката в мрежата и Димитров спечели гейма си - 3:4. Отново чехът заложи на мощен сервис и отново се стигна до бърз гейм за него - 3:5.

Българският тенисист този път си взе лесно сервис гейма, но за да остане в сета му е нужен пробив при подаването на Бердих - 4:5. Дълго първо разиграване, Григор търпеливо изчака грешка на съперника си им това се случи. Последва и двойна такава на Бердих, с което нашето момче поведе с 30-0. Чехът взе следващото разиграване, а Димитров прати топката в мрежата за 30-30. Бердих стигна до сетбол с перфектен удар по правата, а топка в аут затвори сета - 4:6 и 1-1!

Трети сет
Сервис геймът на Гришо тръгна лошо с преднина за чеха - 30-0. Григор успя да изравни, но Бердих се добра до брейкпойнт. Хасковлията обаче се измъкна от ситуацията стигайки до равенство. Последва нова възможност за пробив за чеха, Димитров прати топката в мрежата и пробив - 0:1. Бердих затвърди пробива си с безпроблемен сервис гейм, в който не даде точка на първата ни ракета - 0:2. Григор набързо с 40-0 след две грешки на Бердих, които бяха последвани от сервис и ретур в аут - 1:2.

Бердих отново не бе затруднен при своето подаване и логично стигна до успех - 1:3. Григор се изнерви, направи двойна грешка, след което удари ракетата си в земята. Все пак хасковлията се взе в ръце и обърна нещата в своя полза - 2:3. Пореден безкомпромисен и безпроблемен сервис гейм за Бердих и 2:4. Томаш Бердих отново поведе с 0-30 при подаването на Димитров, но с подкрепата на публиката българина успя да стигне до успех в при сервиса си - 3:4.

Чехът поведе с 30-0, но Григор изравни след две непредизвикани грешки. Григор изкара бекхенд в аут за 40-30, след което резултатът стана 3:5. Българският тенисист успя да спечели последвалото си подаване, но е длъжен да достигне до пробив, ако иска да остане в мача - 4:5. Чехът сервира за мача и започна с ас. Последва дълго разиграване, завършено с чудесен прав удар на Гришо и 15-15. Безупречен форхенд на Бердих доведе до 30-15 за него, след това и 40-15 и сервис за мача. Успешен бекхенд и край на двубоя - 4:6 и 1-2 сета.