Първата ракета в женския професионален тенис Серина Уилямс изказа възмущението си от думите на Шамил Тарпишчев, руски тенис-ръководител с дълъг стаж, който нарече нея и сестра й Винъс - "братя Уилямс".

Самата Серина заяви, че подобно изказване е сексистко и то до такава степен, че обидата има силата на расистка такава.

"За мене това е изказване е изключително сексистко и в същото време расистко. Това е начин да те тормозят. Аз не мога да бъда щастлива, когато слушам такива неща и мисля, че доста хора са на моето мнение. Но който говори такива неща, да си носи отговорност“, сподели Серина.

Тя допълни, че е доволна от факта, че Женската тенис-асоциация (WTA) и Американската тенис-асоциация (ЮСТА) са я подкрепили и са осъдили думите на руския ръководител.

"Двете организации, които управляват тениса при жените, си свършиха чудесно работата. Благодаря им за защитата. Но още веднъж казвам, че днес, през 2014 година, когато си на тези години и на тази позиция - президент на Руската федерация по тенис, с толкова големи имена в редиците, е необяснимо да си позволяваш подобен език“, каза още Серина.

33-годишната Уилямс има 18 титли от Големия шлем, в момента е номер 1 в женската ранглиста. По-голямата й сестра Винъс също е със сериозни успехи - 13 титли от Големия шлем и олимпийски медали.

В своя защита Тарпишчев заяви, че се е пошегувал по време на гостуването си в комедийно предаване. "Не обичам глупавите въпроси и не мога да коментирам. Не го разбирам това. Шоуто е хумористично", сподели шефът на тениса в Русия. Заради изказването си той бе глобен от WTA, както и отстранен за една година.