Григор Димитров е на финал на турнира от сериите ATP в Стокхолм за втора поредна година. Българският тенисист ще защитава титлата си, след като надигра коравия австралиец Бърнард Томич с 6:3, 7:5 за час и 20 минути.

Най-добрият ни тенисист показа световна класа във втория сет и от стигна до успех,с лед като изоставаше с 2:5. С невероятни удари по правата и поредните красиви отигравания нашето момче отказа опонента си и на финала ще се изправи срещу победителя от двубоя между Томаш Бердих или Матиас Бахингер.

С класирането си на финала 23-годишният българин си осигури чек за 49 770 евро и ще защити 150 от общо 250-те точки от миналогодишния си триумф.

Бърнард Томич - Григор Димитров 3:6, 5:7

Първи сет
Григор започна неуверено и загуби първите две разигравания при подаването си. Българинът обаче показа характер и взе четири поредни такива, с което спечели и гейма - 1:0. Хасковлията получи две възможности за пробив при последвалия сервис на Томич и успя от втория опит - 2:0. Първата ни ракета затвърди брейка с убедителен гейм - 3:0.

Австралиецът взе първия си гейм от началото на мача. Гришо стигна до 40-40, но прати две поредни топки в аут и 3:1. Последва безпроблемен гейм за Димитров, който набързо поведе с 40-0, след което даде една точка на съперника си и затвори гейма с уинър от форхенд - 4:1. Томич също бе безкомпромисен при сервиса си и намали резултата на 4:2.

Димитров продължи да налага волята си при сервиране. Българският тенисист дръпна с 40-0, загуби следващите две разигравания, но с перфектно стоп воле в обратния ъгъл затвори гейма - 5:2. Томич поведе с 40-0 при подаването си, Григор стигна до дюс с поредица форхенди, но австралиец заложи на силния си сервис и успя - 5:3. Димитров започна гейма с два аса, последвани до две топки в мрежата за 30-30. Следвеащите две разигравания бяха за нашето момче - 6:3 и 1-0 сета!

Втори сет
Григор стигна до равенство 30-30 при сервиса на Томич, но не успя да стигне до повече от това - 0:1. Първата ни ракета обаче не срещна никакви проблеми при подаването си и изравни - 1:1. Томич започна да пласира добре първия си сервис и това се отрази - гейм на 0 и 1:2. Хасковлията допусна изоставане от 0-30, след което австралиецът стигна и до брейкпойнт, който бе успешен за него - 1:3.

Томич затвърди пробива и усложни ситуацията на Гришо в този втори сет - 1:4. Димитров този път успя да спечели сервис гейма си и продължава да изостава с един пробив - 2:4. Томич поведе с 30-15, стигна се до равенство, но Димитров сбърка форхенд за 40-30. След дълго разиграване и добри форхенди Томич взе авантаж. Последва силен сервис и уинър от форхенд - 2:5. Последва най-дългият гейм в мача, преминал през два спасени брейкпойнта от Гришо и в крайна сметка - 3:5.

В един то най-важните геймове Григор показа класа и върна пробива. Димитров поведе с 40-30, след което Томич направи двойна грешка - 4:5. Гришо е безмилостен, пласира на линията и успя да изравни - 5:5. Това сломи австралиеца, който даде заден ход. Димитров пък започна да се забавлява и под бурните аплодисменти на публиката стигна до сервиране за двубоя - 6:5. Никакви шансове за Томич и след гейм на 15 Григор е на финал в Стокхолм - 7:5.