От началото на квалификациите за европейското първенство през 2016 година ставаме свидетели на не една и две изненади. След всеки цикъл мачове ахваме от поредната бомба, която поднася по-непретенциозен отбор срещу далеч по-класен съперник. На всички прави впечатление удара на Словакия срещу Испания, даже и Боби Михайлов каза: "Питайте испанския президент какво му е" след нашата загуба от Хърватия.

Няма смисъл да питаме този и онзи, когато цифрите говорят красноречиво. Навсякъде са възможни чудеса, но не и в България. И то не в България от няколко години, защото не сме побеждавали някоя от големите нации над десетилетие. А само преди няколко часа станахме свидетели как Исландия отупа Холандия с 2:0 и с три победи от три мача мечтае и най-вероятно ще играе на европейско първенство. Исландците освен всичко все още не са допуснали гол от началото на квалификациите, имат голова разлика 8:0 и отупаха Турция с 3:0. Представям си какво ще е, ако размажем турци или гърци с такъв резултат, ще има хвалебствия до небето. И в Исландия сигурно е така, но не се главозамайват и си минаха през Холандия като на парад.

В почти всички групи минимум по един, дори и по два отбора досега изненадват положително с представянето си. Вижте Уелс, който причисляваме към отборите средно ниво в Европа. Тимът вече постигна две победи и един равен. За Словакия е ясно - три мача и три победи, една от които срещу Испания с 2:1. Литва, на която може би ще се присмеем и ще оприличим на всичко друго, но не и на футболна страна, вече има две победи.

Северна Ирландия, на която сме готови да обидим футболистите на дървари и ботуши, бележи прогрес още от квалификациите за световното първенство. Сега тимът направи две поредни победи в първите си два мача, едната е срещу приличния отбор на Унгария като гост.

Австрийците, които отдавна не са онова чудо във футбола, са далеч по-добре от нас. Та те имат равен срещу Швеция, което за България ще бъде равносилно на исторически резултат, биха и Черна гора, срещу която точно в този момент четата на Любо Пенев едва ли има много големи шансове. Време е да си признаем, че само се заблуждаваме, а думи като на Боби Михайлов: "Хърватите ни биха без положение, вторият гол на норвежците е късметлийски", превръщат картината в зловеща агония.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Група "А"
Исландия - три победи от три мача
Исландия - Турция 3:0
Латвия - Исландия 0:3
Исландия - Холандия 2:0

Група "В"
Уелс - две победи и един равен
Андора - Уелс 1:2
Уелс - Босна и Херцеговина 0:0
Уелс - Кипър 2:1

Група "С"
Словакия - три победи от три мача
Украйна - Словакия 0:1
Словакия - Испания 2:1
Беларус - Словакия 1:3

Група "E"
Словения - две победи от три мача
Естония - Словения 1:0
Словения - Швейцария 1:0
Литва - Словения 0:2

Литва - две победи от три мача
Сан Марино - Литва 0:2
Литва - Естония 1:0
Литва - Словения 0:2

Група "F"
Северна Ирландия - две победи от два мача
Унгария - Северна Ирландия 1:2
Северна Ирландия - Фарьорски острови 2:0

Група "G"
Австрия - две победи и един равен
Австрия - Швеция 1:1
Молдова - Австрия 1:2
Австрия - Черна гора 1:0