“Постигнахме огромен успех в едно от най-престижните конни състезания за годината и всички сме щастливи от постигнатото”, заяви пред БЛИЦ от Германия треньорът Милчо Минчев.
 
Както вече се писа, жребецът Брисанто спечели първото място на надпреварата на хиподрума в Кьолн.
 
“Ако мога да направя някакво сравнение с футбола, този ни успех се равнява на титла в Германия. Все едно да спечелиш Бундеслигата. Състезанието за двегодишни коне е много популярно, конкуренцията е жестока. Дистанцията бе класическа – 1600 метра, а това бе финалът на финалите.
 
Нашето конче бе определяно като абсолютен аутсайдер. То е елегантно, нежно, но има сърце и дух. Нали знаете какво е казал народът – не е важно как изглеждаш, а какво сърце и каква воля носиш в себе си.
 
Теренът беше тежък, защото няколко дни преди това бе валял силен дъжд. Кончетата потъваха, а нашият Брисанто никой не го поставяше в сметките си. Но ние успяхме. Тази победа утвърди позициите ни на една от най-силните и най-качествените в Германия. Тук вече се съобразяват с нас, защото сме единственият чужд тим, който си позволи да наруши местното статукво. Това не е първият ни успех – само през тази година имаме 8 първи места, 9 втори и 9 трети позиции в различните класове. Наскоро на надбягване в Саарбрюкен конят ни Кипанезо също се класира първи.
 
А Брисанто носи гена на шампиона! Майка му Бризайда през 2008 година спечели класическото бягане в Дюселдорф, а баща му Дансили е многократен първенец на дербитата в целия свят и е собственост на шейха на Дубай.
 
Жокеят му е едно младо германче – Мартин Зайдъл се казва. Той е много талантлив, но никога досега не беше печелил. Ето че когато се качи на наш кон, успя!
 
Искам да поздравя г-н Гриша Ганчев, защото благодарение на него ние съществуваме и се развиваме. Коневъдството при нас не е само спорт, а и бизнес, който върви добре. Имаме ферма в Англия, където разполагаме със 17 майки, които раждат кончета. В Германия разполагаме с конюшни, една от които е в Кьолн, където е Брисанто. Когато стартирахме проекта преди няколко години, си поставихме за цел да създадем една добра основа за успехи в бизнеса и в спорта. И ето че успяваме”, заяви 49-годишният Милчо Минчев.