Днес от 21:45 часа България излиза срещу Хърватия в двубой от квалификациите за Евро 2016. Срещата е на стадион „Васил Левски“ в Софи я, а надеждите на момчетата на Любо Пенев са трибуните да са изпълнени до краен предел.

В дните преди двубоя медиите в Хърватия се надпреварваха да описват „лъвовете“ като „анонимници“, които струват малко. Точно сега обаче е моментът националите ни да покажат, че могат да се мерят с играчи от класата на Ракитич, Модрич и Манджукич. Погледнато отстрани двубоят е едва втори в групата и не би трябвало да има решаващо значение. Но всъщност не е така. Хърватия е основният съперник на България за второто място и ако ги победим, ще имаме голямо предимство. Двата тима тръгнаха с победи, а „шахматистите“ също ще са амбицирани да имат пълен актив от точки след втория кръг.

Големият отсъстващ в състава на България е Иван Иванов, който продължава да лекува контузия. Дилемата пред селекционера Пенев е на кого да заложи на вратата – Николай Михайлов или Владислав Стоянов. Първият има малко игрова практика, докато стражът на Лудогорец прави изключителни мачове на клубно ниво, но допусна доста грешки, когато е с националната фланелка.

Като крайни бранители ще застанат близнаците Миневи, а централна двойка бранители ще бъдат Николай Бодуров и Александър Александров. Като опорни халфове отново ще действат Дяков и Гаджев. Георги Миланов и Станислав Манолев ще подпомагат по крилата, а Ивелин Попов ще действа зад Илиян Мицански.

Селекционерът на „шахматистите“ Нико Ковач се сблъска със сериозен проблем в защита. Бранителят на Ливърпул Деян Ловрен отпадна от състава, а като централна двойка защитници пред Субашич ще действат Чорлука и Вида. Дарио Сърна и Пранич ще бъдат бековете в срещата с България.

Ковач ще има много силна халфова линия в лицето на Ракитич, Модрич и Камарич. По фланговете на Хърватия ще оперират Ивица Олич и Ковачич, а на върха на атаката ще бъде Марио Манджукич.

„Не искам равенство, а три точки“, отсече Любослав Пенев преди двубоя. Дано играчите му покажат, че са „лъвове“, а не анонимници, и да ни зарадват с хубава победа.


rere.pngБЪЛГАРИЯ – ХЪРВАТИЯ__22.png
21:45 часа, пряко по БНТ
София, ст. „Васил Левски“
Съдия: Матеу Лаос (Испания)



Вероятни състави
България: Николай Михайлов, Йордан Минев, Веселин Минев, Николай Бодуров, Александър Александров, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Станислав Манолев, Георги Миланов, Ивелин Попов, Илиян Мицански
Контузени: Емил Гъргоров, Иван Иванов

Хърватия: Даниел Субашич, Дарио Сърна, Ведран Чорлука, Домагой Вида, Даниел Пранич, Лука Модрич, Иван Ракитич, Ивица Олич, Андрей Камарич, Матео Ковачич, Марио Манджукич
Контузени: Деян Ловрен

Любопитни факти:

*В последните 10 мача на националния ни отбор головете са отбелязани от 11 различни играчи, като никой няма повече от 1 гол.

*За същия период България е допуснала 10 гола – средно по 1 на мач. Само два от тях са през първото полувреме.

*Защитата ни се пропуква най-често след 75-ата минута, когато е допуснала цели 5 гола.

*Последният път, когато се класирахме за Европейско първенство (Португалия 2004), отново бяхме в група с Хърватия. Тогава и „шахматистите“ се класираха на финалите, но след бараж.

*На 10 октомври националният отбор на България е изиграл 3 мача. На тази дата имаме победа над Люксембург, равен с Англия и загуба от Кипър.

*Хърватия отбеляза гол в последните си 9 мача.

*За същия период „шахматистите“ са вкарали 7 човека.

* Хърватия допусна 9 гола в последните 10 мача, като най-много са инкасирани след 70-ата минута

*С най-много мачове срещу България е братът на селекционера Нико Ковач – Роберт, който има 5 срещи. Ивица Олич е излизал 4 пъти срещу „лъвовете“, а Сърна три пъти.

*Съставът на Хърватия е оценен на 208 милиона евро, а българският – на 39 милиона евро.
Нашата група "Н" за европейските квалификации