Френският пилот на Маруся Жул Бианки има сериозна мозъчна травма, получена при катастрофата му по време на Гран При на Япония. Това беше съобщено от семейството на състезателя, а според специалисти шансовете за възстановяване от подобна ситуация са много малки.
 
„Жул остава в интензивното отделение на Главния медицински център на Мие в Йокаичи. Той има дифузна аксонална травма на мозъка, като състоянието му е критично, но стабилно. Медицинският персонал на болницата му оказва най-доброто лечение. Благодарни сме на лекарите за грижите, които полагат за Жул след катастрофата“, заявиха от семейство Бианки.
 
25-годишният французин пострада, когато напусна пистата "Сузука" и се удари с висока скорост в трактор, който отстраняваше катастрофирал болид на Заубер. Още в неделя пилотът на Маруся претърпя спешна операция на мозъка, а лекарите обявиха, че състоянието му е критично.
 
Дифузната аксонална травма се разпростира из целия мозък, а не на едно определено място. Обикновено са получава при внезапно мозъчно сътресение, причинено от неочакван удар, особено при катастрофа. Такава травма обикновено причинява отоци, прекъсва нервните окончания на мозъчните клетки, а част от тях умират. При подобно нараняване човешкият организъм реагира, изпращайки повече кръв в мозъка, но това причинява повече вреди.
 
Според специалистите възстановяването от подобна мозъчна травма е много трудно и прогнозите за бъдещето на Жул Бианки не са окуражаващи. Според тях със сигурност при французина ще има сериозни проблеми впоследствие. Те са категорични, че със състезателната кариера на пилота е приключено.