Тази нощ се подновява първенството в НХЛ. Ледените рицари започват битката за един от най-известните трофеи в спортния свят – Купа Стенли. Агенция БЛИЦ ви представя отборите в шампионата с извършените от тях промени през лятото.
 
Това ще бъде 98-и сезон от създаването на Лигата и 97-и игрален (заради локаута през сезон 2004/05). Всеки тим ще изиграе 50 или 54 мача през сезона с отбори от своята конференция (в зависимост дали дивизията е от 7 или 8 отбора) и ще има по едно домакинство и едно гостуване срещу останалите тимове в шампионата.
 
Сезон 2014/15 на НХЛ стартира тази нощ с два канадски сблъсъка – Торонто Мейпъл Лийфс приема Монреал Канейдиънс, а Ванкувър Канъкс гостува на Калгари Флеймс. Шампионът Лос Анджелис Кингс е домакин на Сан Хосе Шаркс в калифорнийски дуел, а Филаделфия Флайърс гостува на Бостън Бруинс.
 
ИЗТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
901.jpg

ДИВИЗИЯ МЕТРОПОЛИТЪН
 
КАРОЛИНА ХЪРИКЕЙНС
caro.jpgПрез миналия сезон: 36 победи, 35 загуби, 11 загуби след продължения и дузпи (83 точки). Пропусна плейофите след 13-о място в конференцията след редовния сезон
Треньор: Бил Питърс (нов, първи сезон в НХЛ)
Нови: Брад Малоун, Тим Глийсън
Напуснали: Мани Малхорта, Джъстин Питърс, Брет Сътър
 
Нито един отбор в Източната Конференция не е бил извън плейофите по-дълго от Хърикейнс, които за последно бяха част от елиминационната фаза през 2009 г. Класирането на тима през новия сезон ще зависи до голяма степен от това как почти напълно запазеният състав на отбора ще възприеме призива на новия треньор за концентрация и лична отговорност.
 
КЪЛЪМБЪС БЛУ ДЖАКЕТС
columb.jpgПрез миналия сезон: 43 победи, 32 загуби, 7 загуби след продължения и дузпи (93 точки). Отпадна в първия кръг на плейофите от Питсбърг Пингуинс след 6 мача.
Треньор: Тод Ричардс (четвърти сезон в клуба, пети сезон в НХЛ)
Нови: Скот Хартнел, Джери Д'Амиго, Брайън Гибънс
Напуснали: Ар Джей Убърджър, Дерек Макензи, Джак Скил
 
Предвид продължаващите спорове между клуба и Райън Джохансен за нов договор на играча и контузиите на Буун Дженър и Нейтън Хортън, клубът възлага големи надежди на силните изяви на вратаря Сергей Бобровски. До възстановяването на основните единици в състава напрежението главно ще падне върху Брандън Дубински и младоци като Александер Венберг и Симон Хялмарсон.
 
НЮ ДЖЪРСИ ДЕВИЛС
devil.jpgПрез миналия сезон: 35 победи, 29 загуби, 18 загуби след продължения и дузпи (88 точки). Пропусна плейофите след 10-о място в Източната Конференция.
Треньор: Питър ДеБур (четвърти сезон в клуба, седми сезон в НХЛ)
Нови: Майк Камалтери, Мартин Хавлат, Скот Гомес, Скот Клеменсен
Напуснали: Мартин Бродюр, Антон Волченков, Марк Фейн
 
През миналия сезон „дяволите“ бяха сред най-слабо резултатните отбори в първенството, въпреки че ветеранът Яромир Ягър завърши с 24 гола и 43 асистетнции. Въпросът е дали 42-годишният чех ще може да повтори постижението си и да помогне на тима да участва в плейофите за първи път от сезон 2011/12. Задачата да вкарват голове имат и новите попълнение Камалиери и Хавлат, а Кори Шнедиър ще трябва да пази вратата след напускането на Мартин Бродюр.
 
НЮ ЙОРК АЙЛЪНДЪРС
isla.jpgПрез миналия сезон: 34 победи, 37 загуби, 11 загуби след продължения и дузпи (79 точки). Пропусна плейофите след 14-о място в конференцията.
Треньор: Джак Капуано (пети сезон в клуба)
Нови: Ярослав Халак, Чад Джонсън, Кори Коначър, Джак Скил, Хари Золниерчик, Михаил Грабовски, Николй Кульомин
Напуснали: Евгени Набоков, Радек Мартинек
 
Звездата Джон Таварес се завръща, след като пропусна последните 22 мача от миналия сезон заради контузия на коляното. Предстоящият шампионат ще бъде сезон на носталгията за Айлъндърс, които за последна година ще играят в „Насау Колизеъм“ - техния дом от 1972 г., където спечелиха четири поредни титли в периода 1980-83 г. От следващото първенство тимът се мести в „Барклейс Сентър“ в Бруклин. От 2004 г. Ню Йорк Айлъндърс участва дамо два пъти в плейофите (2007 и 2013), като и двата пъти отпадна в първия кръг. Сега задачата за попадане в елиминациите няма да е много лесна, а основната тежест ще падне върху Таварес и новия вратар Ярослав Халак, привлечен за наследник на Евгени Набоков.
 
НЮ ЙОРК РЕЙНДЖЪРС
range.jpgПрез миналия сезон: 45 победи, 31 загуби, 6 загуби след продължения и дузпи (96 точки). Финишира на пето място в конференцията и загуби финала за Купа Стенли от Лос Анджелис Кингс
Треньор: Ален Виньо (втори сезон в клуба, 13-и сезон в НХЛ)
Нови: Дан Бойл, Майк Костка, Мат Хънуик, Крис Мюлер, Танер Глас, Седрик Дежарден, Матю Ломбарди, Лий Стемпняк, Райън Малоун
Напуснали: Брад Ричардс, Дерек Дорсет, Брайън Бойл, Антон Стралман, Беноа Пулио, Джъстин Фалк, Арън Ейшъм, Даниел Карсило, Рафаел Диас, Даръл Поу
 
Рик Неш ще се опита да заличи впечатленията от слабото си представяне в плейофите, където вкара едва 3 гола и направи 7 асистенции за 25 мача. Голяма тежест има и върху вратаря Хенрик Лундквист и ветерана Мартен Сен Луи, след като в тима настъпиха големи промени през лятото. Класирането за плейофите не изглежда трудно, но представянето там ще зависи от включването на новите попълнения Бойл, Стемпняк и Малоун.
 
ФИЛАДЕЛФИЯ ФЛАЙЪРС
phili.jpgПрез миналия сезон: 42 победи, 30 загуби, 10 загуби след продължения и дузпи (94 точки). Завърши шести в Източната Конференция и отпадна от Рейнджърс в първия кръг на плейофите.
Треньор: Крейг Берюб (втори сезон в клуба и втори в НХЛ)
Нови: Ар Джей Умбърджър, Пиер-Едуар Белмар, Майкъл Дел Зото
Напуснали: Скот Хартнел, Стив Дауни, Тай Макгин, Крис Нюбъри, Ерик Густафсон, Бруно Жерве
 
Нападателят Клод Жиру се възстанови по-бързо от очакваното от контузията си. За да може Флайърс да бъде претендент за Купа Стенли, Жиру трябва да играе като фаворит за Най-добър играч на сезона, а Стив Мейсън да се превърне в най-добрия вратар в Лигата. Тимът от Филаделфия няма титла от двете спечелени през 1974 и 1975 г. Само Торонто Мейпъл Лийфс чака по-дълго Купа Стенли (от 1967 г.) сред отборите, печелили трофея повече от един път.
 
ПИТСБЪРГ ПИНГУИНС
pit.jpgПрез миналия сезон: 51 победи, 24 загуби, 7 загуби след продължения и дузпи (109 точки). Загуби на полуфиналите на Източната Конференция от Ню Йорк Рейнджърс.
Треньор: Майк Джонсън (нов, първи сезон в клуба и в НХЛ)
Нови: Кристиан Ерхоф, Патрик Хорнквист, Ник Спалинг, Блейк Комо, Томас Грайс
Напуснали: Джеймс Нийл, Брукс Орпик, Мат Нисканен
 
Нов треньор, нов генерален мениджър (Джим Ръдърфорд), но същите стари амбиции. „Пингвините“ вече пет години не са печелили Купа Стенли, а това коства поста на предишния треньор Дан Байлсма. Новият наставник Майк Джонсън донесе със себе си и нова философия на игра. Това може да създаде проблеми в началото на сезона, но ако Сидни Кросби и Евгени Малкин са здрави, Питсбърг може да стигне далеч в плейофите.
 
ВАШИНГТОН КЕПИТЪЛС
wash.jpgПрез миналия сезон: 38 победи, 30 загуби, 14 загуби след продължения и дузпи (90 точки). Пропусна плейофите след девето място в Източната Конференция.
Треньор: Бари Тротц (нов, първи сезон в клуба, 16-и сезон в НХЛ)
Нови: Брукс Орпик, Мат Нисканен, Джъстин Питърс
Напуснали: Махаил Грабовски, Дъстин Петър, Ярослав Халак
 
За силен отбор като Кепитълс е тежко да отпада в ранните кръгове на плейофите всяка година, но през миналия сезон тимът дори не стигна до елиминациите. Това коства поста на треньора Адам Оутс и на генералния мениджър Джордж Макфий. Новите Орпик и Нисканен трябва да стабилизират защитата, но всичко зависи от сработването на звездата Александър Овечкин с новия треньор Бари Тротц. Това е специалист с голям опит в НХЛ, който има сериозни изисквания към играчите си и очаква те да бъдат изпълнени.
 
АТЛАНТИЧЕСКА ДИВИЗИЯ
 
БОСТЪН БРУИНС
bos.jpgПрез миналия сезон: 54 победи, 19 загуби, 9 загуби след продължения и дузпи (117 точки). Отпада от Монреал Канейдиънс във втория кръг на плейофите
Треньор: Клод Жулиен (осми сезон в клуба, 12-и сезон в НХЛ)
Нови: Симон Гание, Никлас Сведберг
Напуснали: Джером Игинла, Шоун Торнтън, Чад Джонсън
 
През миналия шампионат Бостън спечели най-много точки в редовния сезон, но отпадна в плейофите от Монреал. Сега отборът на „мечките“ е почти запазен, като в него са Здено Хара, Патрис Бержерон и Туука Раск. Задачата е най-малко класиране за финалите на Източната Конференция, а програма максимум е спечелване на Купа Стенли, което Бостън стори за последно през 2011 г.
 
БЪФАЛО СЕЙБЪРС
bufa.jpgПрез миналия сезон: 21 победи, 51 загуби, 10 загуби след продължения и дузпи (52 точки). Не се класира за плейофите след 16-о място в Източната Конференция.
Треньор: Тед Нолан (четвърти сезон в клуба, шести сезон в НХЛ)
Нови: Брайън Джонта, Мат Мулсън, Сам Райнхарт, Джос Джорджес, Андрей Месарош, Коуди Макормик, Андре Беноа
Напуснали: Лил Лейно, Кристиан Ерхоф, Хенрик Талиндър, Мат Д'Агостини, Джон Скот, Зенон Конопка
 
„Сабите“ едва ли ще се представят по-слабо от миналия сезон, когато поставиха клубен рекорд по загуби през сезона. Проблемите в тима не са малко, а един от тях е липсата на титулярен вратар. Йонас Енрот и Михал Нойвирт се редуват, след като ветеранът Райън Милър беше продаден през февруари. Големи надежди се възлагат на новото попълнение Сам Райнхарт, избран под № 2 в драфта през юни.
 
ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС
detr.jpgПрез миналия сезон: 39 победи, 28 загуби, 15 загуби след продължения и дузпи (93 точки). Отпадна в първия кръг на плейофите
Треньор: Майк Бабкок (10-и сезон в клуба, 12-и сезон в НХЛ)
Нови: Анди Мийл, Кевин Портър
Напуснали: Микаел Самуелсон, Кори Емертън, Давид Легван, Тод Бертуци
 
Ако проблемът с контузиите от миналия сезон продължи и сега, Детройт може да спре серията си от 23 поредни участия в плейофите. Звездата Павел Дацюк пропуска началото на шампионата заради контузия на рамото. Големи надежди падат върху Густав Никуист. 25-годишният швед бе голмайстор на тима през миналия сезон с 28 гола за 57 мача, но трябва да стане един от лидерите на обора, редом до Дацюк и Херик Зетерберг.
 
ФЛОРИДА ПАНТЪРС
flo.jpgПрез миналия сезон: 29 победи, 45 загуби, 8 загуби след продължения и дузпи (66 точки). Не участва в плейофите след 16-о място в конференцията.
Треньор: Джералд Галант (нов, първи сезон в клуба, 4-ти сезон в НХЛ)
Нови: Юси Йокинен, Дейв Боланд, Уили Мичъл, Ал Монтоя, Дерек Макензи, Шоун Торнтън
Напуснали: Том Джилбърт, Скот Гомес, Марцел Гоч, Ед Джовановски, Тим Томас, Скот Клеменсен, Якоб Маркстрьом
 
Много от представянето на отбора и преследването на място в плейофите ще зависи от вратаря Роберто Луонго. Ако той играе силно, Флорида може да участва в елиминационната фаза, но в противен случай страданието ще бъде еднакво силно за канадския страж и за „пантерите“. Голямо влияние може да окаже стартът на сезона, който не е много благоприятен. Тимът има пет гостувания в първите си седем мача.
 
МОНРЕАЛ КАНЕЙДИЪНС
mont.jpgПрез миналия сезон: 46 победи, 28 загуби, 8 загуби след продължения и дузпи (100 точки). Загуби финала на конференцията от Ню Йорк Рейнджърс.
Треньор: Мишел Териен (седми сезон в клуба)
Нови: Том Джилбърт, Мани Малхорта, Пи Ей Паренто, Иржи Секач
Напуснали: Даниел Бриер, Брайън Джонта, Джош Джорджес, Томаш Ванек
 
Монреал най-вероятно без проблеми ще се класира за плейофите, където всички ще очакват евентуалните класически сблъсъци с Бостън Бруинс и Ню Йорк Рейнджърс. Освен това клубът успя да задържи звездата Пи Кей Събън, който подписа нов осемгодишен договор срещу 72 милиона долара.
 
ОТАВА СЕНАТЪРС
ota.jpgПрез миналия сезон: 37 победи, 31 загуби, 14 загуби след продължения и дузпи (88 точки). 11-ото място в конференцията означаваше пропускане на плейофите.
Треньор: Пол Маклийн (четвърти сезон в клуба)
Нови: Алекс Чиасон, Давид Легван
Напуснали: Алеш Хемски, Джейсън Спеца
 
Очакват се трудности за „сенаторите“, които за последните две години загубиха двама от основните си играчи Даниел Алфредсон и Джейсън Спеца. Проблеми създава и дясното крило Боби Райън, който е в последния сезон от договора си и за момента не подписва нов контракт. Генералният мениджър Брайън Мъри обяви, че ще изчака до средата на ноември. Отказ на Райън обаче може да провали целия сезон на Отава.
 
ТАМПА БЕЙ ЛАЙТНИНГ
tampa.jpgПрез миналия сезон: 46 победи, 27 загуби, 9 загуби след продължения и дузпи (101 точки). Отпадна в първия кръг на плейофите от Монреал Канейдиънс.
Треньор: Джон Купър (втори сезон в клуба)
Нови: Брайън Бойл, Брендън Мороу, Антон Стралман, Джейсън Гарисън, Евгени Набоков, Джонан Друин
Напуснали: Андерс Линдбак, Райън Малоун, Теди Пърсел, Нейт Томпсън, Сами Сало
 
Вратарят Бен Бишъп е възстановен от контузията на рамото, заради която пропусна плейофите през миналия сезон. Стивън Стамкос също няма здравословни проблеми и класирането за плейофите изглежда напълно постижима цел. Надежди се възлагат на Ондрей Палат, след като през миналия шампионат беше сред най-добрите новобранци в Лигата.
 
ТОРОНТО МЕЙПЪЛ ЛИЙФС
toro.jpgПрез миналия сезон: 38 победи, 6 загуби, 8 загуби след продължения и дузпи (84 точки). Пропусна плейофите след 12-о място в конференцията.
Треньор: Ранди Карлайл (пети сезон в клуба)
Нови: Мат Фратин, Лео Комаров, Роман Полак, Стефан Робидас, Майк Санторели
Напуснали: Дейв Боланд, Тим Глийсън, Карл Гунерсон, Джей Маклемънт, Николай Кульомин, Мейсън Реймънс
 
Всички очакват новата ера на „кленовите листа“, след като през лятото Брендан Шенахън беше назначен за президент на клуба, а Кайл Дюба стана асистент на генералния мениджър. Проблемът за Торонто е в състава, където са повечето от играчи от отбора, който загуби 12 от последните си 14 срещи от миналия сезон. Сценарият за повторението на един отчайващ сезон изглежда написан, въпреки че мнозина очакват силно представяне от Дейвид Кларксън след слабите игри през миналия шампионат.

ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЯ
902.jpg

ЦЕНТРАЛНА ДИВИЗИЯ
 
ЧИКАГО БЛЕКХОУКС
chi.jpgПрез миналия сезон: 46 победи, 21 загуби, 15 загуби след продължения и дузпи (107 точки). Загуби от Лос Анджелис Кингс финала на Западната Конференция.
Треньор: Жоел Кюневил (седми сезон в клуба, 18-и в НХЛ)
Нови: Брад Ричардс, Майкъл Лейтън
Напуснали: Брендън Болиг, Шелдън Брукбенк
 
За отбор, който няма очевидни слабости, целта е само една – Купа Стенли. В атака Чикаго разполага с Патрик Кейн, Брад Ричардс и Брандън Саад, а в защита има солидни бранители, включително Дънкан Кийт. Централната дивизия е една от най-трудните в НХЛ, но Блекхоукс трябва да бъдат приемани като фаворит да спечелят третата си титла за последните шест години.
 
КОЛОРАДО АВЪЛАНЧ
colo.jpgПрез миналия сезон: 52 победи, 22 загуби, 8 загуби след продължения и дузпи (112 точки). Отпадна от Минесота Уайлд в първия кръг на плейофите.
Треньор: Патрик Роа (втори сезон в клуба и втори в НХЛ)
Нови: Джером Игинла, Брад Стюърт, Даниел Бриер, Джеси Уинчестър
Напуснали: Пи Ей Паренто, Пол Щастни, Жан-Себастиан Жигер, Андре Беноа, Кори Сарич
 
„Лавините“ изненадаха през миналия шампионат, когато в първия сезон под ръководството на Патрик Роа спечелиха Централната дивизия. Сега бившият вратар се надява тимът му да направи следваща стъпка, което означава по-силно представяне в плейофите. Отборът се подсили с опитен играч като Джером Игинла, а разполага с Мат Дюшен и най-добрия новобранец за миналия сезон Нейтън Макинън.
 
ДАЛАС СТАРС
dalas.jpgПрез миналия сезон: 40 победи, 31 загуби, 11 загуби след продължения и дузпи (91 точки). Отпадна в първия кръг на плейофите от Анахайм Дъкс.
Треньор: Линди Ръф (втори сезон в клуба, 17-и сезон в НХЛ)
Нови: Джейсън Спеца, Алеш Хемски, Андерс Линдбак, Патрик Ийвс
Напуснали: Алекс Чиасон, Арън Роум, Рей Уитни
 
От Далас се очаква много повече от отпадане в първия кръг на плейофите и това е целта пред тима за новия сезон под ръководството на опитния треньор Линди Ръф. Отборът разполага със силно нападение чрез Джейми Бен и Тайлър Сегуин, а през това лято те бяха подсилени с привличането на Спеца и Хемски.
 
МИНЕСОТА УАЙЛД
wild.jpgПрез миналия сезон: 43 победи, 27 загуби, 12 загуби след продължения и дузпи (98 точки). Загуби от Чикаго Блекхоукс на полуфиналите на конференцията.
Треньор: Майк Йео (четвърти сезон в клуба)
Нови: Томаш Ванек, Брет Сътър, Джъстин Фалк, Стю Бикел
Напуснали: Дани Хийтли, Мат Мулсон, Клейтън Стоунър, Коуди Макормик, Майк Руп
 
През миналия сезон Минесота изненада всички с преминаването на първия кръг на плейофите за първи път в историята си, но сега очакванията се увеличават. Още повече, че Томаш Ванек беше привлечен с тригодишен договор срещу 19,5 милиона долара. Преди година в Уайлд имаше проблем с вратарите и четирима играчи имаха поне по 19 мача през сезона, но сега Никлас Бекстрьом и Дарси Кюмпър са възстановени от контузиите си и този проблем изглежда решен.
 
НЕШВИЛ ПРЕДАТЪРС
nash.jpgПрез миналия сезон: 38 победи, 32 загуби, 12 загуби след продължения или дузпи (88 точки). Завърши на 10-о място в Западната Конференция и пропусна плейофите.
Треньор: Питър Лавиолет (нов, първи сезон в клуба, 13-и сезон в НХЛ)
Нови: Джеймс Нийл, Оли Йокинен, Майк Рибейро, Дерек Рой
Напуснали: Патрик Хорнквист, Ник Спейлинг
 
„Хищниците“ пропуснаха плейофите заради три точки, а вратарят Пека Рине пропусна голяма чат от сезона. За първи път в историята си тимът няма да бъде воден от Бари Тротц. От Лавиолет се очаква да засили играта на Нешвил в атака, особено след привличането на опитни нападатели през лятото, а генералният мениджър Дейвид Пойл постави участието в плейофите като цел.
 
СЕЙНТ ЛУИС БЛУС
blues.jpgПрез миналия сезон: 52 победи, 23 загуби, 7 загуби след продължения и дузпи (111 точки). Отпадна в първия кръг на плейофите от Чикаго Блекхоукс.
Треньор: Кен Хичкок (трети пълен сезон в клуба, 18-и сезон в НХЛ)
Нови: Пол Щастни, Йори Лехтера, Карл Гунарсон, Колин Фрейзър, Роби Фабри
Напуснали: Райън Милър, Роман Полак, Владимир Соботка, Брендън Мороу
 
През последните три шампионата „блусарите“ бяха сред най-силните отбори в редовния сезон и сред тимовете, които най-рядко допускат голове. Сейнт Луис разполага със стабилна защита и силно нападение, за да може да се бори за първата си Купа Стенли. Първо обаче трябва да бъде преодоляна сериозната конкуренция в Западната Конференция.
 
УИНИПЕГ ДЖЕТС
jets.jpgПрез миналия сезон: 37 победи, 35 загуби, 10 загуби след продължения или дузпи (84 точки). Завърши 11-и в конференцията и не участва в плейофите.
Треньор: Пол Морис (втори сезон в клуба и 17-и сезон в НХЛ)
Нов: Матийо Перео
Напуснали: Оли Йокинен, Ал Монтоя
 
Клубът не е участвал в плейофите от сезон 2006/07, когато се казваше Атланта Трашърс, а това едва ли ще се промени и през новия шампионат. Големи надежди се възлагат на 23-годишния Ивентър Кейн, който започва шестия си сезон в НХЛ.
 
ТИХООКЕАНСКА ДИВИЗИЯ
 
АНАХАЙМ ДЪКС
ana.jpgПрез миналия сезон: 54 победи, 20 загуби, 8 загуби след продължения или дузпи (116 точки). Отпадна от Лос Анджелис Кингс във втория кръг на плейофите.
Треньор: Брус Будро (четвърти сезон в клуба, осми сезон в НХЛ)
Нови: Райън Кеслър, Нейт Томпсън, Клейтън Стоунър, Дани Хийтли
Напуснали: Йонас Хилер, Теему Селяне, Саку Койву, Ник Бонино, Матийо Перео, Даниел Уиник, Лука Сбиса, Стефан Робидас
 
С привличането на Райън Кеслър и Нейт Томпсън „патоците“ се превръщат в по-силен и по-стабилен тим, който е способен да се бори за титлата. Големият риск на Анахайм е на вратарския пост, където Фредерис Андерсен и Джон Гибсън трябва да са готови за сериозните изпитания.
 
АРИЗОНА КОЙОТС
ariz.jpgПрез миналия сезон: 37 победи, 30 загуби, 15 загуби след продължения или дузпи. Завърши на девето място в конференцията и пропусна плейофите.
Треньор: Дейв Типет (пети сезон в клуба и 10 сезон в НХЛ)
Нови: Сам Гегнър, Джо Витал, Би Джей Кромбийн, Деван Дъбник
Напуснали: Радим Върбата, Майк Рибейро, Дерек Морис, Пол Бисонет, Томас Грайс
 
Класирането за плейофите е основната задача пред „койотите“, а тя е постижима. Въпреки големия брой контузени, през миналия сезон те останаха само на две точки от елиминационната фаза. Големи надежди се възлагат на Антоан Вермет, който вкар 24 гола през миналия сезон.
 
КАЛГАРИ ФЛЕЙМС
calg.jpgПрез миналия сезон: 35 победи, 40 загуби, 7 загуби след продължения и дузпи. Завърши 13-и в конференцията и не участва в плейофите.
Треньор: Боб Хартли (четвъри сезон в клуба и 13-и сезон в НХЛ)
Нови: Брендън Болиг, Дерик Ингеланд, Йонас Хилер, Мейсън Реймънд
Напуснали: Крис Бътлър, Майк Камалери
 
През миналия сезон Калгари си спечели овации със здравата си игра и с това, че не се предаваше до края. Това се очаква от тима и през новия сезон, но класиране за плейофите изглежда прекалено трудна задача.
 
ЕДМЪНТЪН ОЙЛЪРС
oil.jpgПрез миналия сезон: 29 победи, 44 загуби, 7 загуби след продължения и дузпи. Не участва в плейофите след 14-о място в конференцията.
Треньор: Далас Ийкинс (втори сезон в клуба и втори в НХЛ)
Нови: Марк Фейн, Никита Никитин, Беноа Пулио, Теди Пърсел
Напуснали: Антон Белов, Сам Гегнър, Райън Смит
 
В шест поредни години Едмънтън избира играчи в Топ 10 на драфта, но не успява да превърне талантливите хокеисти в отбор, който да се бори поне за плейофите. Скептицизмът е основното настроение сред феновете и специалистите и преди този сезон. Големи надежди се възлагат на Джъстин Шулц, но той има договор само до края на сезона.
 
ЛОС АНДЖЕЛИС КИНГС
kings.jpgПрез миналия сезон: 46 победи, 28 загуби, 8 загуби след продължения и дузпи (100 точки). Носител на Купа Стенли за миналия сезон.
Треньор: Дарил Сътър (четвърти сезон в клуба, 15-и сезон в НХЛ)
Нов: Адам Кракнел
Напуснали: Уили Мичъл, Колин Фрейзър
 
Солиден и балансиран обор, който спечели титлата в два от последните три сезона. Няма причина да не се смята, че „кралете“ са способни да спечелят Купа Стенли още един път. Напускането на Уили Мичъл е единствената по-сериозна промяна в шампионския отбор и Брейдън Макнаб трябва запълни неговата позиция.
 
САН ХОСЕ ШАРКС
shark.jpgПрез миналия сезон: 51 победи, 22 загуби, 9 загуби след продължения и дузпи (111 точки). Загуби от Лос Анджелис Кингс в първия кръг на плейофите.
Треньор: Тод Маклийн (седми сезон в клуба и седми в НХЛ)
Нови: Джон Скот, Тай Макгин, Тейлър Федън
Напуснали: Дан Бойл, Брад Стюърт, Марти Хавлат
 
Преди началото на сезона генералният мениджър Дъг Уилсън говореше за промяна и изграждане на нов отбор, след като в последните години „акулите“ постоянно бяха претендент за титлата и не стигнаха до нея. След това Уилсън леко отстъпи от твърдата си позиция, а специалистите все още считат Сан Хосе за един от силните тимове в Западната Конференция. Много се очаква от ядрото от млади играчи като Марк-Едуард Власич, Логан Кутюр и Томас Хертъл. През лятото на Джо Торнтън беше отнета капитанската позиция и той със сигурност ще бъде амбициран да се докаже отново като лидер в отбора.
 
ВАНКУВЪР КАНЪКС
vanc.jpgПрез миналия сезон: 36 победи, 35 загуби, 11 загуби след продължения и дузпи (83 точки). Завърши на 12-о място в Западната Конференция и не участва в плейофите.
Треньор: Уили Дежарден (първи сезон в клуба и първи в НХЛ)
Нови: Ник Бонино, Дерек Дорсет, Райън Милър, Лука Сбиса, Радим Върбата
Напуснали: Зак Далп, Джейсън Гарисън, Райън Кеслър, Майк Санторели, Джордан Шрьодер
 
Освобождаването на треньора Джон Торторела и продажбата на Райън Кеслър в Анахайм Дъкс може да окаже негативно влияние върху представянето на Ванкувър. Участие в плейофите може да бъде прекалено трудна задача в силната Западна Конференция.