Легендата Наско Сираков даде интервю в предаването Спорт+ по ТВ+. Той бе първият гост в новата рубрика “Интервю с...” Докато операторът избира подходящото място набързо го разпитвам какво стана с атомната бомба, която трябваше да избухне. Наско се усмихва и казва: “Не се притеснявайте, детонаторът е в ръката ми! “Левски” ще бъде спасен! Просто трябва малко време! По-важното е да заживеем в нормална държава, защото ако това не стане, скоро тук няма да остане никой. С изключение на крадливите политици”. Разговорът не тръгва от футбола, а от гражданското общество и неговата роля....

-Има ли гражданско общество в България?
-Никакво!

-Тогава как да очакваме промяна?
-Хората рано или късно ще се събудят. Убеден съм. Така не може да се продължава. Тези страхотни кражби и измами, това доене на българския народ, в един момент ще спре. Виж това, което става в енергетиката – да изплащаме кражбите на четири-пет човека, които вече могат да правят династии. Техните деца и внуци, благодарение на кражбите им, ще досаждат на нашите деца и внуци. Да не говорим пък затова, което става в здравеопазването. Никой не казва, че тази Здравна каса се източва и краде ежечасно, дори ежеминутно. А, образованието? Преди 25 години ние имахме стабилна образователна система. Една от най-добрите. 25 години този народ се опростява тенденциозно. Сега в момента да те е страх да си запишеш детето в училище. Нали видях какво пише в учебниците по история. Това срамно. А, спортът? Всичко е унищожено. Спортът, който дава здравето на една нация. Говорим за масовия спорт..Няма го!

-Защо посланията на партиите звучат толкова смехотворно?
-Те са едни и същи всеки път. Вече 25 години. Големите партии правят митинги, събират много хора, хиляда, две хиляди, три хиляди души, които скандират – Победа, победа! И какво ще стане, след като победят? Ще се промени ли нещо...

-Не съжаляваш ли, че остана в България, а не отиде в чужбина със семейството си?
-Да ти кажа честно – не съжалявам. Много пъти сме говорили с Илиана и децата по този въпрос... Специално, аз и Илиана, сме хора, които не се чувстваме комфортно далеч от България. Децата ни живяха и учиха дълго време в чужбина и за тях е по-лесно да свикнат. За нас вече е късно.

-Наско, което те вбесява?
-Това, с което започнахме. (смее се)

-Добре, да преминем тогава на футболна вълна. Хареса ли ти играта на Лудогорец срещу Реал (Мадрид)?
-Мисля, че няма човек, който да не е доволен от спектакъла, който изнесоха двата отбора. Най-важното е, че видяхме на живо актуалния шампион в Лигата, който бе с големите си звезди. Най-голямото достойнство на Лудогорец, без значение какви ще са резултатите е, че докараха в България – Реал и Ливърпул.

-Как оценяваш потенциала на Лудогорец?
-Мисля, че това е максимумът, който Лудогорец може да постигне в Лигата този сезон. Амбициите на хората от ръководството да се прескочи групата са похвални. Пожелавам им го от пълно сърце, но смятам, че нямат потенциал да направят нещо повече в тази група.

-А Лига Европа далеч ли е?
-Според мен е далеч. Има още четири мача, но след като в първите два губиш по този начин, при положение, че си имал възможност да измъкнеш нещо – неизбежно ще окаже влияние и ще тежи на футболистите.

-Каква е разликата между участието на Левски и Лудогорец в Шампионска лига?
-Осем години. (смее се)

-Друга?
-Има много разлики. Първо "Левски" е един от двата отбора у нас с най-големи традиции, публика и атмосфера на стадиона. При мачовете на Лудогорец виждам, че стадионът е препълнен и на моменти е еуфорично настроен, но само на моменти. Лудогорец в момента гради своята история. Хубавите моменти за този отбор тепърва предстоят, ако продължат да се развиват по този начин. Но истината е, че на мачовете на "Левски" в Шампионската лига атмосферата бе съвсем различна.

-Защо тогава "Левски" не се възползва от шанса си и не продължи да надгражда?
-По ред причини. Смятам, че две години след това "Левски" вече имаше нов отбор. Много млад отбор. Отбор, който трябваше да бъде оставен да се развива нормално. Ако това се беше случило, до този момент този тим щеше да има минимум поне още две участия в групите на Шампионска лига. Отборът от 2008-а имаше потенциал за още присъствие в групите, но беше разпродаден за жълти стотинки и развален.

-Много хора казват, че когато отбор от Източния блок влезе в групите на Лигата, си оправя бюджета за следващите няколко сезона. При "Левски" това не се получи. Говори си, че Майкъл Чорни си е взел парите, които е дал...
-Това са глупости. Не е вярно. "Левски" направи много неща с парите от влизането в групите на Шампионска лига. Направи най-хубавия терен в България, направи общежития за школата, купи най-модерния автобус. Не се направи малко. Можеше да се направи и повече, но това е виждане на собственика.

-Предстоят два мача на националния отбор по пътя към Евро'2016 срещу Хърватия и Норвегия. Какви са шансовете ни?
-Тежки и трудни. Отборът изигра много добър мач в Азербайждан. Спечели три точки и то категорично ги заслужаваше, нищо, че дойдоха в края. Убеден съм, че мисленето на Любо Пенев и момчетата е мач за мач. Максимална концентрация и каквото стане.

-Каква е ролята на Любо Пенев в този отбор?
-Огромна. Любо е харизматична фигура. Заразява футболистите, кара ги да дават максимума във всеки мач. Ние нямаме звезди от световна или европейска класа и разчитаме най-вече на колектива. В този момент ролята на треньора е ключова.

-Редно ли е национален селекционер да води и клубен отбор?
-Не е редно.

-Защо тогава се стигна до този компромис с Любо Пенев?
-Не за първи път се прави такъв компромис. Мисля, че и хората в Изпълкома и президентът на БФС Борислав Михайлов, вече са на мнение и се убедиха, че направиха грешка. Едва ли подобен експеримент ще бъде повторен отново.

Втората част с интервюто на Наско Сираков очаквайте на 12 октомври в предaването Спорт+ от 17:30 по TV+!