Най-добрият български тенисист Григор Димитров си уреди среща със световния номер 1 Новак Джокович в Пекин. В мач от втория кръг на Откритото първенство на Китай хасковлията победи с 6:4, 6:4 испанеца Пабло Андухар и в следващия кръг ще играе със сръбския тенисист.

Григор Димитров си заработи 90 точки и 62245 долара.

Първият сет се запомни с цели 7 (!) пробива, което е много за мъжкия тенис. Григор направи четири пробива срещу три за испанеца и макара и трудно стигна до успеха в първата част. Хасковлията на няколко пъти си осигуряваше добре преднина от два гейма, но позволяваше на 43-ия в света Андухар да остане в сета. Гришо показа перфектен серви само при първото си подаване, когато направи 3 аса.

Във вторият сет дватама тенисисти значително подобриха сервиса си. Частта вървеше гейм за гейм до 5:4 за нашето момче. Точно тогава той успя да се справи с подаване на Андухар и да пробие - гейм на 15 и край на мача!

Пабло Андухар - Григор Димитров 4:6, 4:6

Първи сет

Григор започна срещата с двойна грешка, последвана от три аса и успешен първи гейм - 1:0. Българският тенисист направи бърз пробив и започна да показва класата си с мощни ретури - 2:0. Андухар обаче набързо поведе с 0-40 при сервирането на хасковлията. Първата точка за пробив бе спасена, след това и втората, но при третата разиграването бе загубено и пробив за испанеца - 2:1.

Димитров обаче отвърна по най-добрия начин на опонента си. Поведе с 40-0 при сервис на испанеца и успя да стигне до пробив, с което възвърна преднината си - 3:1.

Димитров направи нов слаб сервис гейм, а Пабло Андухар се възползва от това и отново стигна до прибив - 3:2. Слабият сервис на испанеца обаче също продължи. Гришо се възползва от първата възможност за пробив, след като преди това Андухар направи двойна грешка - 4:2.

Сервирането на Димитров отново бе посрещано добре от испанския тенисист, но нашето момче успя да вземе подаването си - 5:2. Пабло Андухар най-после успя да спечели своето подаване и се задържа в сета - 5:3. Григор обаче направи кошмарен гейм при свой сервис и върна на своя опонент шансовете за успех в тази първа част - 5:4.

Димитров обаче получи една възможност за пробив в 10-ия гейм и се възползва от нея, като по този начин спечели сета - 6:4.

Втори сет
Григор Димитров започна отлично тази част и възвърна самочувствието си на сервис. Българинът бе перфектен и бързо поведе с 1:0.

Много оспорван сервис гейм на Андухар, който обаче след няколко равенства бе спечелен от испанеца - 1:1. Гришо пък спаси цели три точки за пробив при своето сервиране и също с мъка успя да си спечели подаването - 2:1.

Андухар подобри значително сервиса си и този път бе безгрешен - гейм на 0 и 2:2. Димитров дръпна с 30-0 при подаването си, даде две разигравания на Андухар, нов крайна сметка си взе своето - 3:2. Андухар пък отново бе безпогрешен на сервис и бързо изравни с гейм на 0 - 3:3.

Най-добрият ни тенисист не трепна при своя сервис, позволи отново на испанеца да спечели две разигравания, но с майсторство успя да спечели гейма - 4:3. Макар и да спечели първото разиграване на гейма, Димитров загуби следващите четири и резултатът отново е равен - 4:4. Хасковлията показва здрави нерви в тези ключови моменти и задържа подаването си, приближавайки се само на гейм от крайната победа - 5:4.

Решителният гейм бе перфектен за Гришо. Българинът дръпна с 30-0, испанецът си взе едно подаване, но следващото бе за Димитров - 40:15 и мачбол. Дългото разиграване бе успешно за нашия тенисист и край на мача - 6:4, 6:4.