Легендарният нападател на "Левски" Павел Панов изрази мнение, че Лудогорец има шанс срещу Реал (Мадрид). Той е един от участниците в срещите на "Левски" с испанския колос през 1979 година на 1/16-финалите за КЕШ. Тогава "сините" губят с 0:1 в София, а на реванша в Мадрид отстъпват с 0:2 пред 100 хиляди зрители. Панов разказа за читателите на БЛИЦ, че този момент - да излезеш пред толкова много публика на "Сантяго Бернабеу", остава завинаги в спомените му. 

- Г-н Панов, преди 35 години се изправяте срещу Реал (Мадрид), какво си спомняте?
- Всичко помня и никога няма да забравя преживяното при положение, че играхме не срещу кого да е, а срещу Реал (Мадрид). Дотогава  бяха спечелили шест европейски титли, сега вече имат десет. Да излезеш на терена срещу Реал (Мадрид) е велико чувство. Преживяване, което няма как да се забрави.

- Уплашихте ли се от противника?
- За уплах не можем да говорим. Преди срещата с Реал (Мадрид), бяхме играли с доста силни отбори. Три години по-рано бихме Барселона с 5:4 (б.р. - Панов бележи 2 от головете в този паметен мач), играхме и с Аякс, но Реал си е Реал, като се започне от Пири, Дел Боске, Сантиляна, германския национал Щилике... Класата си личеше.

- Голяма ли беше разликата в класите?
- Да, личеше ли, че са по-добри от нас. Но ние не им отстъпвахме, въпреки че по онова време трудно се разузнаваха противниците. Тогава в България идваха и други класни отбори, бяхме свикнали да играем срещу силните. Гостуваха клубове от Испания, Португалия, Англия, Италия, Германия и за наша радост по онова време доста проблеми създавахме на класните тимове. Големи отбори падаха в България, случваше се често, но сега рядко се припомнят тези велики мигове. Какво се получава в днешно време? От 2006 година досега чакахме наш отбор да влезе в групите на Шампионска лига.

- Защо на първия мач на "Левски" с Реал (Мадрид) есента на 1979 година стадионът не е бил пълен, имало е "само" 30 хиляди зрители?
- Дни по-рано паднахме с 0:4 от "Ботев" (Пловдив) за първенството и феновете ни бяха недоволни. Годината като цяло ни беше слаба. Тогава беше изненада, че има само 30 хиляди на трибуните. А сега толкова публика ще се събере сигурно на 7-8 мача. Куриозното беше, че на реванша в Мадрид имаше 100 хиляди зрители на нашия мач, а на реванша за КЕШ същия сезон присъстваха 50 хиляди. Нотингам победи Хамбургер с 1:0 именно на "Сантяго Бернабеу". Иначе в София отстъпихме на Реал само с 0:1 и въпреки това се срамувахме, че сме загубили. На реванша в Мадрид играхме по-добре.

- Вярно ли е, че на почивката на първия мач в София вие не сте искали да излезете за второто полувреме. Това го заявява след мача треньорът Вуцов пред медиите, а думите му са публикувани във вестник "Народен Спорт"?
- Не можех да не изляза... Но просто ни беше срам. Нашата публика тогава беше доста взискателна. След като си отстранил Аякс, победил си Барселона с 5:4, критериите им бяха доста високи. Загуба с 0:1 от колос като Реал (Мадрид) едва ли не се считаше за трагедия. А сега се радваме на два точни удара, на един вкаран гол... Факт е, че бяхме вдигнали летвата много високо, а е трудно да я поддържаш на това ниво.

- Треньорът Иван Вуцов как ви надъхваше преди мачовете с Реал (Мадрид) и обещаваха ли ви специални премии, ако победите?
- Не си спомням да са обещавали нещо. А и тогава не играхме за парите. Дори като отстраняваме Аякс и после като бием Барселона не знаехме дали ще вземем нещо. Раздадоха по 300 лева за елиминирането на Аякс и ни подариха по един часовник. Парите още ги харча, седят ми на влог (б.р. - с усмивка се шегува). Тогава играехме срещу звезди, които вземат 10 хиляди, например, а ние едва 300 лева, за какво говорим изобщо, няма база за сравнение. Гледахме да се наслаждаваме на футбола и да радваме феновете. Срещу Реал в Мадрид играхме много силно, на моменти ги надигравахме. Не сме се бранили срещу никого, независимо от името на съперника.

- Има ли шанс Лудогорец да вземе нещо от Реал (Мадрид)?
- Всеки отбор има шанс, щом е стигнал до тази фаза. Още повече, че в първата среща с Ливърпул футболистите на Лудогорец показаха добра игра. Изплъзна им се победата, поне равенство заслужаваха да вземат. Реал обаче е по-силен от Ливърпул. Виждате за какви пари говорим. В Реал която и резерва да хванем, ще се окаже, че е по-скъпа от целия отбор на Лудогорец. Хамес Родригес и Хавиер Ернандес-Чичарито са им резерви, за какво говорим изобщо... Голяма класа са, но желая успех на българския представител. 

- Ще бъдете ли на стадиона тази вечер?
- Може би ще отида на мача, ще реша в последния момент.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ