Тръстът „Синя България“ помага на „Левски“ във връзка с мониторинга, на който е подложен клуба от страна на УЕФА от това лято заради нарушения във финансовия феърплей. От тръста са изпратили специално писмо, което става част от документацията, пратена от „сините“ до европейската футболна централа. Целта е да се покаже как „Левски“ ще работи за бъдещото си финансово и структурно стабилизиране.
 
СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПИСМОТО
 
Уважаеми г-да,
 
Тръстът на привържениците на Левски „Синя България” бе учреден през февруари 2014 г. със следните цели, записани в устава му:
 
1. Да подкрепя балансирани, конструктивни и здрави отношения между Клуба и неговите привърженици.
2. Да бъде демократичен и представителен глас на привържениците на Клуба и да заздравява връзката между него и обществеността, върху която влияе клубът.
3. Да постига възможно най-голямо влияние от страна на привържениците и обществото върху управлението и собствеността на футболния клуб, с цел постигане на високи спортни резултати.
4. Да въздейства на настоящите и бъдещите членове на сдружението и Клуба за проповядването на отговорна и конструктивна ангажираност към обществото.
5. Да бъде модел и да подпомага в дейността им подобни сдружения на привържениците на спортни клубове, да организира и подпомага каузи в полза на обществото.
6. Да функционира демократично, справедливо, устойчиво, прозрачно и с добра финансова отговорност, както и да проповядва и насърчава Клуба да функционира по същия начин.
7. Да съдейства на футболния клуб и при възможност да му осигурява договори за спонсорство и/или реклама от страна на трети лица, с цел подпомагане на финансирането.
8. Да бъда позитивна, отворена, представителна организация, достъпна за всички привърженици на Клуба, независимо от тяхната възраст, пол, националност, доход, здравословно състояние, политически убеждения и религиозни вярвания.
 
Към настоящия момент тръстът води преговори за придобиване на 15% от собствеността на клуба с мажоритарния собственик Тодор Батков. Очаква се тези преговори да приключат до края на 2014 г. Тръст „Синя България” е готов с програма за финансовото и структурно стабилизиране на ПФК Левски, която се надяваме да реализираме с помощта на клуба.
 
Междувременно тръстът е ангажиран в момента с редица каузи, които целят да подпомогнат финансово клуба, както и да създадат здрави и конструктивни отношения с неговите привърженици.
 
Готови сме да предоставим конкретни данни, информация и становища по всякакви въпроси, свързани с ПФК Левски, ако такива са необходими на УЕФА.