Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев разкри тайната на успеха в интервю за испанския вестник "Ас". Българският шампион е тотално непознат в Испания, както за Реал, така и за местните фенове. Домусчиев разказа пред Алваро де ла Роса как е започната приказката за "зелените", стигнала до групите на Шампионската лига.
 
- Как станахте собственик на Лудогорец?
- Имам голяма фармацевтична фабрика в Разград, където работят хиляди. През 1945 година в града е създаден отбор, наречен Лудогорец. През 1999-2000 той фалира и изпадна в трета дивизия. Започнахме от нулата преди няколко години с млади играчи и деца.
 
- Кой ви покани в отбора?
- Президентът на отбора Александър Александров. Свърза се с нас през 2008 година. Тогава започнахме с проекта. Отпуснах малко пари - 25 хиляди евро. Казах му, че ще помагам, ако имам контрол над инвестициите. Аз и брат ми организирахме нещата в клуба. Привлякохме специалисти и така започна всичко. През първата година в елита спечелихме требъл. Това е история, която рядко може да се види по света.
 
- Каква е тайната на успеха?
- Работата, организацията... Имаме бюджет от 6 милиона евро, което не е много за повечето отбори в Европа. Отборът трябва да израства, а с това и парите за отбора.
 
- Възприемат ли ви като гранд в България?
- Имаме такъв проблем. Всеки скача срещу нас, все едно играе срещу Барса или Реал. Играят на 150%, а това ни се отразява. Трупа се умора, защото е трудно да сме фокусирани в родното първенство и в Европа.
 
- Как мотивирате играчите?
- Те трябва да знаят, че и първенството е важно. Ако се представим добре в шампионата, шансовете ни пак да играем в Шампионската лига ще бъдат по-големи. Ако не станем шампиони, няма как да се класираме отново.
 
- Глобявате ли ги?
- Ако видя, че не играят с желание... едно е да загубиш от Ливърпул, друго е от "Левски". В последния мач направихме някои глупости, имаше изгонен играч. Това не ми харесва. Трябва да играем нашата игра и да не позволяваме нищо да ни пречи.
 
- Бонуси давате ли?
- Да, играчите печелят доста добре.
 
- Срещу Реал ще има ли нещо по-специално?
- По принцип говорихме за това, не не парите трябва да ги мотивират. Всеки трябва да има стимул да излезе и да победи Реал.
 
- Това ли е първата ви футболна инвестиция? Имате ли други проекти?
- Да, за първи път инвестирам във футболен отбор. Занимавам се с много различни неща, но футболът не е по-различен. Ако можеш да направиш нещо, което да печели, значи си успял. Контролираме разходите и това ни помага.
 
- А проблеми с Финансовия феърплей?
- Не! Не ми харесва това, че някои отбори не се съобразяват с това правило. Не е добре руски олигарси или арабски фамилии да купуват отбори. По-добре да продаваме фланелки като Реал или да имаме приходи от билети. Аз инвестирах в България заради хората. Лудогорец е социален проект. Правим детско-юношеска школа, възстановяваме стадиона... Не съм от хората, които ще налеят пари и ще чакат печалба. Нашите фенове плащат най-скъпите билети в страната, но парите отиват в отбора. Клубът е за хората. На първо място сме по приходи и от ТВ права.
 
- Значи има пари за още трансфери?
- Мога да купя футболисти за 4-5 милиона. Но защо? Те ще са временно тук. Не искам клубът да зависи от парите ми. Трябва да се развива постепенно и да се самоиздържа.
 
- Какво мислите за испанския футбол?
- Харесва ми много. През последните три години изпратихме наши треньори на стаж във Виляреал и Еспаньол. Опитваме се да следваме испанския модел. Стилът ни на игра е като на испанските отбори.
 
- Как ще излезете срещу Реал?
- Искам да играем като равни. Мнозина фенове ще дойдат с мисълта за победа срещу звездите на Реал. Ако трябва да дам прогноза - 2:2.

5_1.jpg