На Мартин Камбуров му предстои ново пловдивско дерби. И докато през сезон 2003/04 той стана голмайстор и шампион с Локомотив, а пък Ботев изпадна, сега нещата сякаш са обърнати с главата надолу - канарчетата се борят за призовите места, а смърфовете - за своето оцеляване. Ето какво каза пред „Тема Спорт" игралият и за жълто-черните голмайстор.

- Мартине, предстои ти поредно дерби. С какви чувства и очаквания влизаш в Битката за Пловдив?
- Преди такъв мач настроението винаги е повишено. Надя-вам се времето да бъде благосклонно към нас, за да се получи добър мач.

- "Ботев" ли е фаворит в сблъсъка?

- С оглед на класирането и слабите ни резултати напоследък - да. Ще се борим до последно. Тези, които излязат на терена, трябва да си заслужат честта да носят фланелката на Локомотив и да дадат максимума от себе си. А какво ще се случи - ще разберем след края на мача.

- Съжаляваш ли, че в началото на сезона напусна ЦСКА и се върна на „Лаута"?
- Решението го бях взел отдавна. И преди казах, че нямаше изобщо да напусна Локомотив (б.р. - през лятото), ако собствеността в клуба се беше сменила по-рано. Но това са неща в минало време, аз гледам напред.

- Къде виждаш Локо (Пловдив) в близкото бъдеще?
- Няма да е никак лесно, тази година се очертава да бъде тежка за нас. Така ще бъде, докато не дойде основен спонсор, президент, човек с пари. Ще го караме седмица за седмица, месец за месец, но важното е накрая на сезона отборът да бъде в А група. Клубът не може да разчита на по светло бъдеще, ако изпадне. Ще се постараем, кой колкото може, да дадем всичко от себе си, да задържим тима в елита.

- Какво можеш да кажеш за представянето на "Ботев"?
- Не искам да коментирам, в "Ботев" си имат треньор и ръководство, аз мога да говоря само за Локомотив.

- С каква стойност ще бъде евентуалната победа за твоя отбор?

- Ще подейства добре най-вече психологически, защото на Локо се събраха доста негативни резултати в последните кръгове. Една победа в дербито ще бъде много ценна за нас, затова всички в отбора ще се опитаме да направим стойностен мач и да вземем трите точки.

- Какви са ти личните амбиции оттук нататък, мислиш ли за отказване вече?
- Искам да поиграя още малко, нямам проблеми с контузии, чувствам се добре. Мисля, че ще мога да играя поне още две години, като включваме и този сезон. За след това - не знам.

- Гониш 150 гола в "А" група...
- Надявам се да станат толкова (б.а. - в момента има 143). Но този сезон не само аз, а и отборът като цяло трудно вкарва. Личните ми амбиции обаче са на заден план,  важното е отборът да се бори за своето светло бъдеще, което в краткосрочен план означава оставане в А група и през следващия сезон.

- Можеш да стигнеш поне до Христо Бонев, който има 185 попадения...
- Не, аз искам той да остане начело при реализаторите, той е най-голямата легенда на Локомотив. А пък и неговите попадения за тима са много повече от моите.

- Следиш ли случващото се в ЦСКА?
- Да, отборът много изненадващо отпадна за купата, но му пожелавам успех в първенството. ЦСКА лидер в А група, дано удържи преднината си, въпреки че Лудогорец е много силен.

- С какви чувства остана към Стойчо Младенов?

- Само с положителни, нищо лошо не съм видял от него. Човекът ме разбра, когато исках да се върна на „Лаута". Двамата взаимно се уважаваме, няма какво да делим или за какво да се караме.

- А как реагираше на статута си на резерва?
- Никой няма гарантирано място където и да би било. Да, не ми беше приятно да не играя. Между мен и Младенов няма абсолютно никакви недоразумения. Напротив, със Стойчо сме в отлични отношения.

- Имаш ли амбиции някой ден да станеш треньор или пък ръководител в Локо Пловдив?

- Да, излезе такава информация наскоро, но докато съм футболист, няма да коментирам тази тема. Когато се откажа от състезателната си кариера, ще отговоря на въпроса.

- С Йордан Господинов изяснихте ли нещата помежду си?
- Няма какво да изясняваме, важното е той да играе за Локомотив. Не сме длъжни с него да излизаме на кафе, а да си вършим работата на терена.

- Поличба ли е според теб това, че в пловдивските клубове постоянно изникват проблеми - дори тогава, когато те изглеждат стабилни?

- Не знам дали е поличба, но се надявам и двата клуба да си намерят основни спонсори, президенти, дори и те да не са мултимилионери като Кирил Домусчиев в Лудогорец например. Но да има една нормална обстановка. Давам за пример Берое, където водят нормална политика и имат неголям бюджет, а отборът се развива. В Пловдив, където и двата тима се радват на солидна подкрепа от публиката, нещата ще се получат, ако има добър план за развитие. И нужните средства, разбира се. Ако всичко това го има, футболът в Пловдив няма как да умре. Няма да бъде хубаво за А група, ако Ботев и Локомотив ги няма.