Българин подписа с елитния английски Уест Хям. Юношата на Локомотив 101 (София) Емил Стоянов изкарва пробен период, след който е одобрен. Селекционната тренировка е протича на три части: разгрявка, упражнения с топки; тестове за скорост, визията за играта и ориентацията на терена; 30 минутна двустранна игра.

"В началото на 2014-а се свързах с Илко Якимов. Той притежава футболна академия в Лондон, разказва Емил пред Viasport.bg. - Подготвях се известно време за проби в Челтънхам таун. Тестовете бяха през март с втория отбор на клуба. За мое учудване аз бях най-малък от всички. Тестовете се развиха добре за мен. Правихме най-различни упражнения. В края направихме тренировъчна игра, на която изработих гол.

"Всеки ден в периода март - юли тренирах усилено, за да мога да се подготвя за предстоящите проби, които този път бяха в отбор от Висшата лига - Уест Хям Юнайтед. Съдбоносната дата за мен бе 12 юли, продължава историята на Стоянов. - Илко Якимов ме придружи до тренировъчната база на школата. Имаше повече от 100 футболисти."

"За момент на пробите се помислих, че това е шансът на живота ми и не бива да го пропускам. 30-минутната игра оказа най-голямо влияние върху цялостното ми представяне. Бях активен през цялото време. Свърших доста работа в защита, направих две асистенции и отбелязах гол. След пробите ни съобщиха, че ще се свържат с одобрените. Аз и семейството ми смятахме, че ще е доста трудно да се преборя със 100 души. Избраха само 20 състезатели. Следваща седмица получихме мейл, че вече съм официално играч на Уест Хем. Така започна да се сбъдва моята мечта."

Емил Стоянов вече има изиграни мачове за Уест Хям. Първият му официален двубой е срещу Челси. Той играе като ляв халф, но се справя еднакво добре и по десня фланг.

Припомняме, че това лято опит да подпише с "чуковете" направи Валери Божинов. Нападателят обаче бе върнат на "Левски" след няколко тренировки, а в началото на септември подписа с италианския Тернана.

Единственият българин, носил екипа на Уест Хям във Висшата лига е Светослав Тодоров.