Днес, след 12-годишно отсъствие, женският ни национален отбор по волейбол отново е на световно първенство. Избраничките на Владимир Кузюткин излизат в Триест срещу олимпийските шампионки и номер 1 в женския волейбол Бразилия. Срещата започва в 21:00 часа и ще бъде предавана с картина в БЛИЦ, както и по ТВ+ за абонатите на "Булсатком". Другите отбори в нашата група "В" са Сърбия, Турция, Канада и Камерун.

Най-добрите класирания на националния ни отбор са четвъртите места от световните шампионати през 1952 година в СССР и отново там през 1962 г. На последния Мондиал, на който България взе участие - през 2002 в Германия, отборът бе осми.

В българския тим обаче има световен шампион, при това актуален - селекционерът Владимир Кузюткин, който през 2010-а изведе националния тим на родната си Русия до златните медали.

Кузюткин пое българския състав тази година, като под негово ръководство волейболистките триумфираха на престижния приятелски турнир за Купа Борис Елцин. На финала те надиграха домакините от Русия с 3:2, което си е успех, дори в тима на "Сборная" да отсъстваха две от основните им състезателки.

Реалната цел пред отбора ни е по-добро класиране от мъжкия ни тим, който завърши 13-и в Полша. Въпреки че Ева Янева я няма в състава, тъй като отпадна в последния момент заради възпаление на стара травма в рамото, нашите имат доста класни изпълнителки. В лицето на Добриана Рабаджиева, Елица Василева и Страшимира Филипова България разполага с оръжия, които могат да повалят всеки съперник.

Регламентът
24 отбора ще започнат битка за титлата днес, като жребий ги раздели в четири групи по шест отбора. Европа е представена от 10 отбора, зона Северна и Централна Америка – от шест, Азия – от четири, а от Африка и Южна Америка – с по два.

Първите четири отбора от всяка от четирите групи продължават във втори кръг, като първият и вторият от групи А и В ще се съберат с третия и с четвъртия от групите С и D. И по аналогичен начин третите и четвъртите от А и В ще играят с първите и вторите от C и D. Спечелените точки от първата фаза се запазват, като се зачитат резултатите само срещу отборите, които продължават напред.

Първите три отбора от новосформираните групи ще продължат в третия, последен кръг. Победителите ще бъдат поставени и няма да могат да се срещнат един срещу друг в третия кръг, освен на полуфинал. Останалите отбори ще бъдат разпределени с жребий, за да се сформират две групи по три отбора за финалната шестица. Първият от едната група среща втория от другата и обратно на полуфиналите, а завършилите на трето място ще спорят за петата позиция в крайното класиране. Финалът е на 12 октомври в Милано.