Председателят на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка коментира ексцесиите на мача между Локомотив (Пловдив) и Берое (0:3). Преди двубоя БЛИЦ първи информира за сблъсъци в парк "Лаута" между двете агитки. Наложи се намесата на полицията, а един от униформените пострада.

„По фактологията на инцидента аз не съм била, Петьо е бил. Когато учредихме сдружението, идеята ни беше тази – каквото и да се е случило с футболни фенове, ние като организация да изразим гледната точка на феновете и да изразим аргументи в полза на феновете, независимо че може да има извършени нарушения от страна на феновете, но всяка една общност трябва да изтъкне своята гледна точка, защото истината обикновено е сложна, обикновено е някъде по средата. Трябва да се чуе и техният глас, защото те винаги има какво да кажат", коментира Ваташка в Актуално студио "Дерби".

„Години наред вече се демонстрира изключително груба сила от страна на полицията. Тази груба сила преминава законовите права по отношение на задържаните лица. Такова насилие също е хулиганство. При всички случаи трябва да е щадящо здравето и животът на задържания, това го пише в закона. Има демонстративно насилие, което иска да внуши на обществото силата на полицията. Второ – общото обществено усещане е, че държавата е слаба, полицията я няма, тя се крие. Има случаи, при които полицията трябва да излезе извън закона, и в други ситуации, при които обществото очаква да парира организираната престъпност. Тогава полицията бездейства, тя е като на забавен каданс. Не сме съгласни полицията да действа с двоен стандарт”, подчерта тя.

„Всеки такъв инцидент ни връща години назад. Всеки такъв инцидент връща полицейщината от най-мрачните години. Голите факти са, че в Пловдив няма стадион. Хубавият стадион вече 25 години не е довършен. "Ботев" няма стадион. За мен е загуба на време самите подадени документи от БФС за кандидатурата да приемем мачове от Евро 2020. Вчера се съобщи новина, че 350 училища в България нямат физкултурен салон. За какво европейско първенство можем да говорим?!", каза още бившата служителка на БФС.

„Преди 7-8 години имаше едно нормализиране на обстановката по стадионите и отношенията с полицията, защото фенклубовете се дистанцираха от бомбите и имаше законови позволения да се използва определена пиротехника. Този баланс се наруши, защото през 2008 г. законът за опазване на обществения ред категорично инкриминира пиротехниката. Истината според мен е, че младите момчета, които често са свързани с хвърлянето на бомбички, по-скоро са емоционалните извършители на това нещо, но хора от по-възрастните момчета в агитките, по-зрелите носят отговорност за внушаването на тази агресия, за тази отмъстителност. Отговорност е по-скоро на хората на средна възраст да се опитат да внушават поведение на по-младите, което да не застрашава тях самите и други хора", завърши Ваташка.