Площад "Св.Св. Кирил и Методий" пред Катедралния храм във Варна беше временно затворен за движение на автомобили в днешния ден. Причината е автомобилното шоу - Balkan Breslau Rallye 2014, предаде репортер на БЛИЦ от мястото на събитието.

Стартът на вълнуващата надпревара на международното офроуд рали вече бе даден. Едноседмичното състезание започна днес във Варна и ще продължи до 27 септември. То е четвъртата поред българска серия на най-голямата европейска офроуд надпревара "Breslau Rallye", която е с над 20-годишна история.

Христомир Николов от организационния екип съобщи, че участниците са 106 от редица държави. Двама не са стартирали поради технически неизправности, появили се в последния момент. Днес е етапът от Аксаковска панорама до Оброчище по специално изготвеното трасе. Вторият етап на Balkan Breslau Rallye 2014 ще бъде в понеделник - от Варна до Сливен, като в сливенският район участниците ще водят битка три дни, ще се кара предимно в планинско трасе, след което се връщат обратно към морето. Финалът е следващата събота - 27 септември.

11 са българските машини в традиционната рали категория. Димитър Боевски пък дебютира при мотоциклетистите. В екстремната категория имаме два екипажа, което се случва за първи път в тази офроуд надпревара. Някои от участниците в състезанието са пилоти с опит от Рали Дакар.

Във Варна участниците ще се изправят срещу трасе от 1600 км (за трофи) и 2100 км (рали-рейд), от които близо 90% състезателни отсечки. Тази година маршрутът е съсредоточен изключително в Източна България, като са предвидени биваци в курорта Албена и в Сливен.
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ