Сдружение "Фенове ЗА българския волейбол" и волейболни фенове, известни като "Негодниците", изразиха недоволството си от предствянето на националния отбор на световното първенство в Полша и поствиха въпроса "Кой и как съсипва волейбола?". Запалянковците, милеещи за любимия спорт, за пореден път призоваха инженер Данчо Лазаров да се оттегли от волейболната федерация.

БЛИЦ публикува официалната позиция на феновете: 

В последните дни темата волейбол отново е актуална. Изводите и коментарите относно катастрофалното представяне на българския национален отбор на Световното първенство в Полша са разнопосочни. Въпросите "Защо стигнахме дотук?" и "#Кой е виновен?" намират различни отговори, според вижданията на различните анализатори.

Ние, фенове на волейбола, наречени преди две години и половина от инж. Лазаров "Негодниците", имаме своя отговор отдавна. Българска федерация "Волейбол" работи единствено за собственото си благоденствие, като целенасочено срива и без това крехките основи на любимия ни спорт. Причините са комплексни и те обикновено се коренят много по-дълбоко от това, което се вижда на повърхността.

В продължение на две години и половина ние не спряхме своята борба за постигане на публичност и прозрачност в дейността на волейболната федерация. Не смятаме да спрем и занапред.

Искаме да Ви уведомим, че на 16.09.2014 г. внесохме в деловодството на Министерството на младежта и спорта (ММС) пространен сигнал, съдържащ девет страници изложение на факти и обстоятелства в дейността на БФВ, които изискват детайлна проверка от страна на Инспектората на Министерството.

Обърнахме се към служебния министър на спорта - г-жа Евгения Раданова, с надеждата, че е възможно в нейно лице да открием отговорен и разумен политик, който ще събере смелост да се опълчи на статуквото и да въведе някакъв порядък в дейността на спортните федерации.

Сигналът ни съдържа подробно изложение на всички установени от нас факти относно дейността на волейболната федерация, които констатирахме през последните две години и половина, подкрепени от съответните документи, публикувани на сайта ни.

Сезирахме ММС за проверка на следните нарушения в дейността на БФВ:
1. Липса на прозрачност, вземане на решения „на тъмно” и в нарушение на Устава на БФВ, неясни финансови отчети, непредоставяне на достъп до информация на гражданите.
2. Нецелесъобразно и незаконосъобразно разходване на средствата на данъкоплатците и конфликт на интереси, и констатирани финансови нарушения от компетентните органи.
3. Фиктивни клубове.
4. Неправилно разпределяне на средствата от ДП „Български спортен тотализатор” за клубовете-членове на БФВ.
5. Заробващи договори със състезатели.
6. Неспазване на приетите правилници за организация на първенствата и участието на клубовете в тях.
7. Неспазване на правилата на спортната етика, посочени в Закона за физическото възпитание и спорта.

В сигнала си посочихме и конкретни стъпки и действия, които по наше мнение, министър Раданова би могла да предприеме, в допълнение към разпореждането на детайлна проверка на цялостната дейност на БФВ. Въпреки краткия мандат на служебното правителство, смятаме, че започването на необходимите проверки и предприемането на посочените от нас действия ще поставят ясни основи, върху които ще може да стъпи следващото управление. Уверени сме, че времето за поставянето на тези основи и за началото на дългия път за промени в управлението на спорта в България, отдавна е дошло. Надяваме се именно служебният министър да покаже, че път има и да започне неговото прокарване.
С пълното съдържание на сигнала ни можете да запознаете в приложения документ, както и на нашия интернет сайт: Signal_do_ministur_Radanova_za_proverka_na_tsyalostnata_deinost_na_BFV_.

Оставаме с надежда, че отговорните медии в България ще задават правилните въпроси и ще търсят отговорите им от отговорните лица, които са в основата на случващото се във волейбола ни.

С уважение,

Сдружение "Фенове ЗА българския волейбол" и волейболни фенове, известни като "Негодниците"