Герой, който подлуди лудогорието. Той класира Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига. Козмин Моци беше известен предимно в България и Румъния, а вероятно и в Италия заради престоя си в Сиена. От половин месец той е световна знаменитост заради геройството си срещу Стяуа.
 
a.espncdn.jpgДнес 29-годишният бранител е в Ливърпул и тази вечер с Лудогорец излиза на „Анфилд“ срещу „червените“ в мач от Шампионската лига. Ливърпул вече е бил краката на румънския защитник. Това беше преди 9 години.
 
През есента на 2005 г. другият ливърпулски тим Евертън стана жертва на Динамо (Букурещ) в Купата на УЕФА. Моци тъкмо беше преминал от Университатя (Крайова) при „кучетата“, но това не го стресна. Тогава 20-годишният Козмин спечели въздушния двубой с Тим Кейхил и Маркъс Бент, а Динамо нанесе една от най-срамните загуби на „карамелите“ в Европа. Победата на румънския тим с 5:1 със сигурност е била и една от най-тежките вечери за Дейвид Мойс.
 
a.espncdn.com.jpgТогава в състава на Динамо (Букурещ) играят и други футболисти, които са носели екипите на български отбори. Това са преминалите през ЦСКА Флорентин Петре и Янис Зику, както и игралият в Литекс Флорин Брату (и тримата на снимката вдясно). Зику, Петре и Брату (2 пъти) вкарват за успеха в Румъния, а другото попадение е реализирано от Никулеску. Джоузеф Йобо е точен за Евертън. Тим Кейхил бележи единствения гол в реванша, спечелен от „карамелите“ с 1:0. Моци, който е титуляр и играе без смяна и в двата мача, си тръгва от мърсисайд с победоносно вдигнати ръце, както беше след реванша със Стяуа. Така Динамо (Букурещ) се класира за груповата фаза на Купата на УЕФА, където попада в една група с „Левски“. Козмин Моци играе 90 минути и на „Герена“ при успеха на „сините“ с 1:0 с гол на Емил Ангелов, но това е съвсем различна история.