Българският шампион Лудогорец започва тази вечер участието си в най-жадувания за всички футболни клубове турнир - Шампионската лига. Разградчани излизат на митичния "Анфилд" в 21:45 часа срещу петкратния носител на трофея Ливърпул. Срещата ще бъде предавана по БТВ Екшън и в БЛИЦ. Двубоят е първи от група "B" и за двата тима, а компания им правят Реал (Мадрид) и Базел.

Над 110 телевизии от цял свят ще предават историческата среща за Лудогорец. Разградчани са вторият български тим, който ще участва в тази фаза, след "Левски". Целта пред Георги Дерменджиев и играчите му е да запишат по-успешно представяне от "сините" и да спечелят точка. Оптимизмът цари в лагера на Лудогорец, а изказванията на футболистите са дори за класиране на трето място и участие в Лига Европа напролет.

Това обаче няма да бъде никак лесно. Ливърпул се завръща в най-комерсиалния клубен турнир след петгодишно отсъствие. Последният мач на английския гранд в Шампионската лига бе на 9 декември 2009 година, когато „червените“ загубиха у дома от италианския Фиорентина.

"Мърсисайдци" ще търсят своята победа номер 100 в Шампионската лига. "Червените" могат да се похвалят със солиден опит в турнира, за разлика от българския си опонент. В своята история Ливърпул има 175 мача в най-престижния европейски клубен турнир, като досега са спечелили 99 от тях. Равенствата са 39, докато загубите са 37.

Сериозни проблеми се стовариха на главата на Георги Дерменджиев в навечерието на двубоя. Първо беше вратарската криза. Владислав Стоянов е наказан, а Иван Чворович се контузи и отпадна за срещата. Лудогорец бе пред угрозата да се защитава на "Анфилд" с абсолютен дебютант в лицето на Георги Аргилашки, но ръководството ан тима се задейства и привлече канадскяи национал Милан Борян. Той пък имаше проблеми с жълтата карта, но в последния момент всичко се реши и новото попълнение ще застане под рамката. След вратарската криза, дойде и такава в защитата на тима. Александър Барт се контузи, а Георги Терзиев не успя да се възстанови. Така като двойка централни бранители ще действат героят от мача със Стяуа Козмин Моци и Александър Александров. Десен бек ще бъде Жуниор Кайсара, а вляво ще действа Йордан Минев.

Дерменджиев ще заложи на Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо като опорни халфове, а пред тях и зад нападателя ще действа Марселиньо. Михаил Александров и Върджил Мисиджан ще пробиват отбраната на Ливърпул по крилата, а Роман Безяк ще бъде на върха на атаката.

Ливърпул също има не малко проблеми. Джонсън, Фланаган, Алан и Стъридж са контузени, а Емре Джан и Лазар Маркович изтърпяват наказания. Това ще доведе до промени в състава на Брендън Роджърс. На вратата ще застане Миньоле, а пред него като централни бранители ще действат Сако и Ловрен. Ляв бек е Морено, а вдясно на отбраната ще застане Манкьо. Лукас Лейва и Стивън Джерард ще действат в халфовата линия, а атаките ще бъдат дирижирани от Коутиньо. Лошото момче Балотели ще тормози отбраната на разградчани, а дейно ще му помагат Стърлинг и Хендерсън.

Феновете на Ливърпул от митичната трибуна "Коп" обещават зрелищна хореография и обещават мощна подкрепа за своя тим. 1600 българи пък ще опитат да помогнат на Лудогорец от трибуните.

Ще запише ли нова златна страница в своята история Лудогорец предстои да разберем. Можем само да стискаме палци и да се надяваме разградчани да шокират пореден голям европейски тим, както направиха това с ПСВ, Лацио, Стяуа и Партизан. Да загърбим за 90 минути клубните различия и да подкрепим българския представител в Шампионската лига.


8______.jpgЛИВЪРПУЛ - ЛУДОГОРЕЦ22.JPG
21:45 часа, "Анфилд"
Съдия: Матей Юг (Словения)
Пряко по БТВ Екшън и в БЛИЦ



Вероятни състави:

Ливърпул: Симон Миньоле, Хави Манкийо, Алберто Морено, Мамаду Сако, Деян Ловрен, Стивън Джерард, Лукас Лейва, Фелипе Коутиньо, Джордан Хендерсън, Рахийм Стърлинг, Марио Балотели
Контузени: Глен Джонсън, Даниел Стъридж, Джо Алан, Джон Фланаган
Наказани: Емре Джан, Лазар Маркович

Лудогорец: Милан Борян, Жуниор Кайсара, Йордан Минев, Козмин Моци, Александър Александров, Светослав Дяков, Фабио Ешпиньо, Марселиньо, Михаил Александров, Върджил Мисиджан, Роман Безяк
Контузени: Иван Чворович, Александър Барт, Георги Терзиев
Наказан: Владислав Стоянов

Любопитни факти:

*Ливърпул има 318 мача във всички европейски клубни турнири, като в тях е записал 178 победи, 72 равенства и 68 загуби

*Лудогорец до момента има 24 мача във всички европейски клубни турнири. От тях 11 победи, 6 равенства и 7 загуби

*Лудогорец ще гони първа точка за български отбор в групите на Шампионската лига

*Ако някой от тима на разградчани вкара гол, ще се нареди до Маряин Огнянов, който до момента е единственият с попадениe за български тим в груповата фаза на турнира

*За последно Ливърпул игра с български отбор през сезон 2005/2006. Тогава "мърсисайдци" надделяха като гост на ЦСКА с 3:1, а впоследствие загубиха реванша с 0:1

*Лудогорец среща за пръв английски отбор в европейските клубни турнири

*Ливърпул има 6 победи и 2 загуби в мачовете си срещу български тимове

*Стивън Джерард е играл срещу ЦСКА и срещу "Левски" в Европа. Капитанът на "мърсисайдци" дори се разписа в двата мача със "сините"

*Алберто Морено от Ливърпул и Браян Ангуло от Лудогорец вече са играли един срещу друг. През декември миналата година Ангуло е титуляр за Гранада, докато Морено влиза като резерва за Севиля в двубоя между двата тима, който завършва с успех за Севиля с 2:1

*Владислав Стоянов изгледа от резервнaтa скамейка загубата на България с 0:4 от Англия на "Уембли", докато Джерард и Глен Джонсън бяха титуляри за "Трите лъва"