Кирил Домусчиев - български бизнесмен, собственик на трикратния шампион на страната Лудогорец (Разград). Според него самия активите от всичките му дейности надвишават 1 милиард евро. Допреди 5 години разполага с дялове в Обединен спортен клуб „Левски”, но всъщност е голям фен на ЦСКА, като година и половина е член на Надзорния съвет на клуба. През 2010-а напуска ЦСКА и се захваща с проекта „Лудогорец”, с който постига три поредни шампионски титли. През август тази година отборът му се класира в групите на Шампионската лига. След „Левски” това е вторият български тим, стигнал толкова далеч в европейската футболна надпревара. Остават му точно 10 години, за да стане член на престижния клуб „Над 55”. БЛИЦ публикува интервюто, което Домусчиев даде за вестник „Над 55”:

- Г-н Домусчиев, изпълнихте мечтата си, след като Лудогорец отстрани Стяуа (Букурещ) и се класира за груповата фаза на Шампионската лига. Вярвахте ли, че това може да стане?
- Наистина това беше мечтата ми. Не мога да опиша емоциите си по време на мача и след това. Но, честно казано, имах усещането, че ще ги елиминираме. Заслужавахме още по-рано да вкараме гол. За малко загубих надежда след изгонването на вратаря ни, но после ми светна, че Моци ще направи чудото.

- От вас знаем, че в Разград ще има трибуна „Козмин Моци”. Мачовете си обаче ще трябва да играете другаде?
- Засега няма индикации, че не ще играем в София. Ако има проблеми с оборудването на националния стадион, готови сме да ги отстраним. Ще направим инвестиции в него, защото не можем за всичко да разчитаме на държавата. Ще вложим пари под формата на дарение, ако това е необходимо.

- Г-н Домусчиев, има ли шансове Лудогорец срещу величия като Реал (Maдрид) и Ливърпул, пък и срещу Базел, отборите, които ви се паднаха в групата?
- С ръка на сърцето признавам, че са нищожни шансовете ни в груповата фаза на Шампионската лига – трудно е да спечелим точки и да постигнем някакви положителни резултати. Та това са грандове, които са печелили общо 15 пъти купата на Европа – Реал (10 пъти) и Ливърпул (5). Базел пък миналата година ни разгроми жестоко в предварителните кръгове. Не очакваме чудеса, но не се плашим от предизвикателствата. Ще изиграем всеки мач нормално, няма да има напрежение, то ще е при фаворитите. Разликата между нас и „Реал” е от земята до небето, но не ни пречи да пробваме да се учим от големите. Не ни даваха големи шансове и миналата година в Лига Европа, но се класирахме първи в групата. Вярвам в треньорите и в момчетата, че ще направят всичко възможно, за да станем трети в групата и да продължим в Лига Европа.

- Случаят с Козмин Моци не ви ли говори, че стават чудеса?
- Козмин Моци е легенда за Лудогорец и си е осигурил почести до пенсия при нас, но не всичко зависи от него. Това, което направи, ще остане в световната история. Вълнуващо е, че по форумите има призиви "Моци – президент!" и да му се даде българско гражданство. Това ни направи известни, а и навсякъде се говори за България. Недейте обаче да очаквате от него чудеса – малко бранители някога са опазвали Кристиано Роналдо и Гарет Бейл.

- Вашият тим също има възможности с оглед финансовата ви перспектива. С какви пари, простичко казано, разполага клубът?
- Допреди две-три години се пишеше, че активите ми са около 500 милиона евро. Сигурно вече са повече. Наскоро правих оценка от две водещи банки и смятам, че активите ми вече са над 1 милиард евро. Това е благодарение на бизнеса, който развихме в над 80 държави по света в областта на ветеринарната медицина и други технологии. Бизнесът ни в последните три-четири години се развива с много сериозни темпове. Приходите ни растат с поне 30 процента годишно.

- Как един българин като вас успява да развие бизнес в толкова широк международен мащаб?
- Не казвам, че е лесно, но не е и чак толкова трудно, стига да имаш знания и умения. Да познаваш бизнеса си и да имаш добър екип. В САЩ например имаме над 250 служители и работници, американци, които са добре подбрани професионалисти. Трябва много да се внимава, достатъчно е един път да стъпиш накриво и си мъртъв за банковата общност, и въобще бизнесът ти тръгва надолу. Все пак 23 години правим бизнес в редица държави и сме видели много неща. Имали сме проблеми, но сме оцелели. Така че продължаваме да се грижим за своето оцеляване. Само от една сделка в края на 2010-а изкарахме 75 млн. евро. Тогава продадохме 37 на сто от компанията си „Хювефарма” на инвестиционните фондове на „Ситигруп”. Сделката беше едно от петте най-големи придобивания за 2010 г. в България.

- Казват, че на вас бизнесът ви се удава по наследство. Има ли някаква истина в това?
- С брат ми Георги, който е три години по-млад, започнахме като основатели на приватизационния фонд „Напредък”. Майка ни беше дългогодишен директор на завод „Балкан” в Ловеч. В момента оперираме главно на три фронта - препарати за ветеринарна медицина, корабоплаване и търговия с луксозните имоти – молове в София и Пловдив, жилищни комплекси, а допреди четири години държахме и стоковия базар „Илиянци”. Планираме да изградим небостъргач на терена на завод „Балканкар Средец” в София. Впрочем аз се появих във футбола през 2009-а. Заедно с двамата от „Титан” Димитър Борисов и Иво Иванов бях в първия надзорен съвет на ЦСКА. Напуснах малко след като смениха Любо Пенев с Йоан Андоне. Тогава обясних, че не се чувствам полезен на „Армията”. На следващата година се захванах с Лудогорец, който с годините постепенно се превърна в печеливш бизнес. Сега мога да кажа, че може би съм първият човек в България, който печели от футбола.
КРАСИМИР ПЕТКОВ

ЕТО ЦЕНИТЕ ЗА ТРИТЕ ДОМАКИНСКИ МАЧА

ОТБОР СЕКТОР "А" СЕКТОР "Б" "ЛЪВЧЕТА" СЕКТОР "В" СЕКТОР "Г"
Реал (М) 100 50 60 75 50
Базел 80 30 40 60 30
Ливърпул 90 40 55 70 45


Шампионска лига - сезон 2014/15

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите