Българският национал Александър Тонев е отрекъл обвинения в расизъм, отправени му от играча на Абърдийн Шалиъм Логан, обявиха от ръководството на Селтик. Според правилника в шотландския футбол, при доказано обвинение в расизъм футболист може да бъде лишен от състезателни права между 4 и 16 мача.
 
„Детелините“ победиха „доновете“ с 2:1 в събота в дебюта на халфа за „зелено-белите“, където играе под наем от Астън Вила. По време на мача Логан се е оплакал на треньорите си за обида на расова основа от страна на Тонев. Щабът на Абърдийн е информирал за действията на българина съдийския екип и ръководството на Селтик.
 
„Говорихме с футболиста и той отрече обвиненията“, обявиха от шотландския гранд пред местните медии.
 
Според думите на Логан българинът му е казал: „Махни си ръцете от мен, ч**ньо“.
 
В същото време стана ясно, че делегатът на мача Джон Конъли също е бил информиран за инцидента.
 
От Шотландската футболна асоциация изчакват докладите на съдията и на делегата. Очаква се те да пристигнат днес във футболната централа на страната.
 
Александър Тонев и Шалиъм Логан ще бъдат извикани да дадат показания пред комисията на ШФА. Докато не се намерят свидетелски показания или запис от видеокамерите всичко остава на ниво думата на единия срещу думата на другия.
 
Да разкажат своите версии ще бъдат повикани и мениджърите на двата отбора – Рони Дейла (Селтик) и Дерек Макинес (Абърдийн).