Сърбия победи Франция с 90:85 в изключително драматичен полуфинал от световното първенство по баскетбол в Испания и ще спори за титлата със САЩ в неделя вечер от 22:00 часа българско време. Сърбите ще се борят за златните медали след 12-годишно прекъсване, след като за последно те триумфираха с трофея през 2002 година в Индианаполис след успех над Аржентина на финала.

Първата част бе равностойна, но в крайна сметка сърбите успяха да вземат крехък аванс от 6 точки при 21:15. „Орлите” започнаха втората част с 9 поредни точки, след като Теодосич продължи да бележи с лекота. Европейските шампиони от Франция успяха да намалят изоставането си до 21:30. Сърбите обаче отново избухнаха и се оттеглиха на почивка при 46:32 в своя полза.

Сръбските баскетболисти продължиха да доминират в третата част, след която водеха с 61:46. Те обаче не успяха да вкарат кош в първите три минути на заключителната четвърт, преди Маркович да реализира за 63:51 в полза на Сърбия. Французите обаче се събудиха със серия от точни стрелби от зоната на тройката и намалиха изоставането си до 82:84 точно 17 секунди преди финалната сирена, но Никола Калинич вкара наказателни удара. Драмата стана пълна, след като първо Биелица вкара на два пъти за 88:82 в полза на Сърбия, но Батум отговори с тройка през ръка за 88:85 три секунди преди финалната сирена. Все пак Марко Симонович подпечата победата за Сърбия, оформяйки крайното 90:85 след две точни изпълнения от наказателната линия.

Най-резултатен за успеха на сърбите бе Теодосич с 24 точки, докато Богданович се отличи с 13 пункта, а Биелица вкара 10 точки. За Франция Батум отбеляза 35 точки и стана най-резултатният баскетболист в мача, но бяха недостатъчно за класиране на финал.