Силна вълна от недоволство се надига в родните щанги, стана ясно днес на нарочна пресконференция в Пресклуб “България”. Олимпийският шампион Асен Златев и бившата треньорка на националния женски отбор Кристияна Колева, подкрепени с подписите на 25 работещи клуба, с документи и факти се противопоставиха на ръководството на федерацията по вдигане на тежести. В открито писмо опозицията търси съдействие за изясняване на злоупотребите от министър Евгения Раданова. Писмото е внесено на 3-и септември и в него се настоява да се провери състоянието на всеки клуб дали отговаря на критериите по закон.

По думите на Асен Златев от 59 регистрирани клуба в страната, 25 са фантоми. Ръководството на федерацията укрива всякаква информация, каза Златев.

Кристияна Колева сподели, че е поискала от министерството справка по закона за достъп до обществената информация, за да разбере кои лица фигурират по щат. Оказва се, че федерацията има на хартия 3-ма лекари, а всъщност е един, както и двама масажисти, единият от които е непознат. Колева бе уволнена като старши треньор на жените поради съкращение в щата и показа предизвестието от 8 януари т. г. за прекратяването на договора й. След орязването на щатната бройка на същата длъжност е назначен генералният секретар на БФ Вдигане на тежести Борислав Гидиков, който няма висше образование. Нещо повече – след като се договаря с федерацията на Виетнам да започне работа и дори е оформен документът, получава известие оттам, че българската федерация й е дала толкова лоша характеристика, че няма да започне на новото място. Треньорката изгаря с 1800 долара, които е похарчила от джоба си, включително и за самолетен билет, провалят й шанса да продължи кариерата си по специалността срещу 2500 долара месечна заплата. Кр. Колева показа и справка как нейни състезатели са вписани като състезатели на други клубове.

На пресконференцията трябваше да присъстват още треньорът на Боянка Костова Лъчезар Кишкилов, Георги Гърдев и Пламен Братойчев, треньорът на олимпийския ни шампион от Младежките игри в Китай Божидар Андреев. Те са подложени на заплахи и тормоз от страна на федерацията и затова не дойдоха, заявиха Колева и Златев.

Управителният съвет на БФ Вдигане на тежести на практика си е бетонирал властта за вечни времена, стана още ясно на пресконференцията. С промени в Устава само членове на ръководния орган могат да номинират нови членове, а това изключва правото на клубовете да посочват кандидатите за най-високите постове на обществената организация, каквато е всяка спортна федерация. Опозицията иска преразглеждане на този текст на следващото Общо събрание.

Протестиращите настояват и за пълен достъп до финансово-счетоводната документация във федерацията. “Дайте ми 400 000 евро и ще ви намеря оправдателни документи”, така иронично Златев характеризира отчетността по непрозрачната азербайджанска сделка. Трябва да се установи точно какви пари и какво оборудване са дадени на всеки клуб и дали наличното отговаря на написаното. Опозицията се подготвя да сезира прокуратурата за драстичните нарушения.