Марин Чилич спечели US Open. Хърватинът победи на финала японеца Кеи Нишикори с 6:3, 6:3, 6:3 само за 1 час и 54 минути. Така той стана първият представител на тази държава, триумфирал в Ню Йорк. И за двамата това беше първо участие на финал в турнир от Големия шлем. Поставеният под №10 в основната схема Нишикори имаше 5 победи от 7 мача срещу № 14 Чилич. За трети път се срещнаха в турнир от Шлема. Това е безспорен връх в кариерата на Чилич, който стана и първият тенисист след Роджър Федерер, който печели финала без загубен сет.

С победата си хърватинът ще се завърне в топ 10 в световната ранглиста - като № 9 . Очаква се той да измести българина Григор Димитров.



КЕИ НИШИКОРИ (ЯПОНИЯ) - МАРИН ЧИЛИЧ (ХЪРВАТИЯ) 0:3 сета (3:6, 3:6, 3:6)

ПЪРВИ СЕТ
Първата част приключи за 33 минути. Хърватинът сервираше изумително (забил е над 90 аса срещу 30-ина на Нишикори, само във финала бяха 15), а и шокира с агресията си на ретур. Бекхендите му от дъното на корта поразяваха с прецизността си. Съперникът му така и не можа да намери противодействие и отстъпваше почти във всички компоненти. Нишикори беше и по-изтощен физически, след като изигра значително по-изтощителни мачове до финала, а и преди US Open имаше травма в левия крак.

ВТОРИ СЕТ

Значително по-високият и мощен Марин (198 см – с 20 повече от ръста на японеца) доминираше и във втория сет.  Зверски форхенд със скорост 160 км/ч на Чилич и пробив за 2:1 окончателно пречупи съпротивата на Кеи. Хърватинът проби и за 5:2, преди да позволи и той пробив от своя страна, последван рибрейк и дойде логичното 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Третата част тръгна с размяна гейм за гейм, но изненада не се случи. Кеи водеше с 5:2 в преките двубои с хърватина, а през годините двамата си размениха по една победа на "Флашинг Медоус". Самураят Нишикори обаче днес просто не беше способен да стори чудото и да обърне мача. Чилич извади три точки за пробив и заслужено стана новият шампион в Ню Йорк. Това беше победа №300 в неговата кариера.

Няколко исторически факта са за отбелязване. Това беше първи финал на турнир от Големия шлем от 2005 г. насам, в който играха тенисисти извън Голямата четворка. За първи път от 1997-а, когато Патрик Рафтър би Грег Руседски, двама тенисисти излязоха в дебютния си финал именно на US Open. Това беше и последният мач за титлата в Ню Йорк без член на Топ 10. За първи път от 2005-а, когато Рафа грабна титла №1 на “Ролан Гарос”, съперниците играха първия си финал в Шлема. За първи път от 1966-а, поставените под №1 и №2 отпаднаха в полуфиналите на US Open. Чилич е първият хърватин, който се пребори за трофей от Големия шлем след Горан Иванишевич (2001). Любопитно е, че идолът на Хърватия сега е треньор на Марин. Треньор на японеца пък е друга легенда - Майкъл Ченг. Нишикори пък е първият азиатец на финал от Големия шлем, като по пътя си повали трима тенисисти от Топ 10. Това е първият мач за титла от Шлема от 2005-а, в който не видяхме Федерер, Надал, Джокович или Мъри.