Емил Спасов е роден на 1 февруари 1958 г. Той е един от най-големите футболисти в историята на “Левски”, играл още в “Спартак” (Вн), “Осъм” (Ловеч), “Браге” (Швеция), “Антверпен” (Белгия) и “Омония” (Кипър). Той е шесткратен шампион на България (1974, 1977, 1979, 1984, 1985, 1988), 1 път на Кипър (1989) и 5 пъти носител на националната купа (1976, 1977, 1979, 1982, 1984). Има 313 мача и 83 гола в “А” група, както и 34 мача и 13 гола в евротурнирите. В националния отбор Спасов има 16 мача и 3 гола.
Бивш шеф на ДЮШ на “Левски”.

- Г-н Спасов, каква според вас е ситуацията в момента в любимия ви “Левски”?
- Ами, всички виждате каква е – определено не е добра. Кризата е тежка и на този етап аз поне не виждам начин за бързо излизане от нея. Причините за тази “дупка”, в която изпадна клубът, са доста назад във времето. Георги Иванов пое юздите и като спортен директор, и като старши треньор, но много ще му бъде трудно. Не може да очакваме да стане промяна сякаш с някаква магическа пръчка. По принцип винаги съм бил оптимист в живота, опитвам се да мисля позитивно. Обаче какво да ви кажа? Очаквах да има някаква положителна промяна

след смяната на
онзи испанец
Пепе Мурсия

За съжаление не виждам нищо такова да става. Продължаваме си играем по стария начин да играем, същите безхаберници ги виждам на терена във всеки мач...Болно ми е да говоря. Пари за нови трансфери няма. Трябва да се работи с това, което има. А то не е малко.

- Резултатите липсват вече от дълго време насам...
- Така е. Резултатите не са задоволителни, да не кажа лоши. Късметлийски бихме “Черно море” с 1:0 в последния кръг на “А” група. и то с гол от дузпа в последната секунда. Това, че сме били само с 1:0 не е лошото, по-неприятното е, че не виждаме красива игра, убедителна победа и голове. С късмет бихме и “Ботев” (Пловдив) пак с гол в последната секунда. Изпитвам страдание, като гледам яловото ни нападение. Липсва голаджия тип “таран”, а това е нещо, с което “Левски” винаги се е славел. Не искам да правя далечни паралели с времената на Георги Аспарухов и Димитър Йорданов – Кукуша. Достатъчно е само да спомена Киро Миланов, Наско Сираков, Мишо Вълчев, Гонзо, Гара Дембеле. Винаги сме имали силна “деветка”. А сега децата просто нямат кумир, в който да се огледат, на когото да поискат да приличат. Не може нападателите ни да вкарват само по 2-3 гола на сезон. Това не е нормално. Просто е срам. Гонзо дори сега, на тези кила и години да влезе в игра, сигурно ще играе с повече страст, агресия и сила и ще вкара повече голове от настоящите ни остриета. Пропуски има във всички линии. Просто няма пост, на който да кажем: “Да, това момче заслужено облича синята фланелка.”

- (Прекъсва ме). Не сме доволни. Това е нормално. Причините са много.
- Оптимист ли сте относно бъдещето на “Левски”?
- Наченки на добро не виждам. Има какво да се желае. Дано нещата да си дойдат на мястото и нападателите най-накрая почнат да вкарват. Както ви казах, винаги съм мислел позитивно, дори в най-тежките мигове от кариерата ми. Спомняте си, че бях изключен и от футбола, и от физкултурното движение като цяло след онзи злощастен финал за Купата на България на 19 юни 1985 г. Формулировката за наказанието тогава беше “за уронване социалистическия морал” или нещо подобно....Тогава не паднах духом, съхраних се върнах се в играта и отново вдигнах шампионската титла 3 години по-късно. И сега съм оптимист, че тази криза по-бързо ще свърши. Дай Боже. Надявам се, че въпреки всичко отборът ще натрупа самочувствие и ще заиграе по-добре.

- Искам да ви върна към събитията от началото на сезона. Смяната на Пепе Мурсия точно тогава ли трябваше да се направи? Сега ли беше моментът, още след третия мач...
- Моето мнение е, че изобщо не трябваше да се кани този испанец за старши треньор на “Левски”. По принцип у нас

трудно виреят
чужденците

Освен Вячеслав Грозни през 1998 г. и сърбите Миодраг Йешич и Люпко Петрович не си спомням някой друг да се е задържал кой знае колко начело на наш отбор. Изключвам, разбира се, Витлачил, но той е от друга епоха. Професионализмът тук, по нашите ширини, е относително понятие. Та, според мен беше грешка назначаването на Мурсия. Доведоха човека с много очаквания и планове. Обещаха му първоначално поне една година да работи на спокойствие. Нищо от това, което беше казано, не беше изпълнено. Тук доста хора го посрещнаха този треньор с подозрение и съмнения. Явно е имало защо.

- Георги Иванов пое две “дини” под мишница – едновременно е спортен директор на клуба, а в същото време и старши треньор. Ще се справи ли с огромната отговорност?
- Трябва да се справи, след като се е нагърбил. Убеден съм, че той знае отлично с какво се е захванал. Не мога да му давам оценки, аз го уважавам много това момче. Той е дал много на “Левски”. Няма как да се отрекат заслугите му. Доста хора го критикуват, очевидно е, че няма човек на този свят, който да се харесва на всички. Аз не си падам по безпочвените критики. Не съм в кухнята на клуба и не зная какво се случва вътре. Отстрани е лесно да плюеш. Гонзо се справи много добре като треньор на “Черно море”. С тим, който нямаше кой знае колко добри футболисти, той постигна доста хубави неща. Това обаче, което за “Черно море” е много или достатъчно, на “Герена” е нищо. За да работиш в “Левски”, се иска нещо повече. Тук друго място освен първото не се признава. Ако станеш втори, все едно си последен. Там е проблемът на нашия тим, че в момента реалността е тотално срещу нас и високите цели. Настоящият ни отбор просто няма качества за големи резултати. С този потенциал – сме дотука. Казвам ви го откровено. Ако искаме да ставаме шампиони, ни трябват по-добри футболисти. Спешно се налага привличането на класен централен защитник, разиграващ халф и център-нападател. Испанците Бедоя и Аниете, които ги взехме през лятото, досега с нищо не са ме убедили, че заслужават да носят свещената синя фланелка. Много, много трябва да се потрудят. Те определено са длъжници на отбора. Ако може да се говори за някаква грешка на Георги, то тя е, че не пое отбора като треньор още през лятото.

- Как ще коментирате селекционната политика на клуба?

- Вижте, за да правиш мащабна и качествена селекция, ти трябват пари. А знаете, че в момента те са кът на “Герена”. Започнаха съкращения на бюджета, орязване на заплати...Аз одобрявам тази мярка със заплатите, защото скъпоплатените чужденци не даваха нищо насреща. Адмирирам това всеки да взима според заслугите си. Що се отнася до селекцията няма как тя да е такава, каквато ни се иска на нас, левскарите, по простата причина, че в клуба пари няма. Селекцията се прави в движение, от днеска за утре, както се казва. А тук става въпрос за един сложен и продължителен процес, в който са от значение доста важни фактори. Ти трябва дълго да наблюдаваш, да следиш даден футболист, да го опознаеш отлично и едва тогава да го привлечеш. Но, без пари не става. Не мисля, че без пари може да се вземе нещо качествено. Няма такъв филм. Плюс това има и нещо друго – не можеш да сменяш треньорите на всеки 4-5 месеца. Това е голяма грешка. Всеки треньор си има свои виждания за играта и за това от какви играчи има нужда. На всеки 4 месеца почваме от “нулата”.

- През лятото бяха привлечени куп нови играчи...
- ... Да, но видяхте, че бързо бяха освободени Ради Димитров и Стефано Кунчев. Най-много ме е яд за Лъчко Балтанов. Той е наше момче, левскар и беше готов да даде всичко от себе си за отбора. Можеше да ни свърши отлична работа. Изненадан съм, че се оказа ненужен в родния си клуб.

- Не е ли доста объркана политика и с вратарите – изритаха Кунчев след наистина груби грешки, махнаха и треньора Руслан Михайлов... Сега и Наумовски също бил нарочен за гонене...
- Нямам впечатления от македонеца. Гледах го внимателно само на мача с “Черно море”. Нямаше много-много работа – единия шут го отрази, другия изпусна. Добре, че не му вкараха гол. Личи си, че Наумовски играе под напрежение, не е уверен в действията си, а това хич не е добре. Един вратар трябва да вдъхва сигурност на своите съотборници. играе редовно иска да се доказва. Аз мисля, че

прибързано
освободиха
Горан Блажевич

Хърватинът изобщо не беше лош вратар. С него пък имаше друг проблем – че взимал висока заплата. Що се отнася до Стефано Кунчев - тук аз съм на по-друго мнение. Познавам го отдавна. Следил съм развитието му. Според мен “Левски” му е твърде висока летва. Не мисля, че заслужава място в “Левски”. Сега и този, малкият – Сашо Любенов, почнаха да го пускат, но и той допусна два сериозни гафа. Дано не го емнат и него. Могат и да го съсипят момчето. Моля се само Пламен Илиев да се възстанови по-бързо от контузията, защото издишаме...

- Шефовете на клуба обявиха гръмки планове за налагане на талантите от школата, гарантираха, че ще се разчита на младите, а нещо не ги виждаме... Отново “Левски” се напълни с чужденци...
- Прав сте, за съжаление. Ще ви кажа и нещо друго. От 1999 до 2004 г. бях директор на Детско-юношеската школа на “Герена”. Мога да ви кажа, че подобни приказки се говореха и тогава. Досега нищо не се е променило. Липсва последователност. Задължително поне 1-2 от най-добрите сред юношите трябва да се утвърдят в първия тим. Задължително е да им се дава шанс. Когато не го правиш това нещо, когато не им оказваш подкрепа и ги хвърляш прибързано в огъня, така да се каже, няма как да имаш успех. На 18-годишна възраст тези деца няма как изведнъж от раз да заиграят като Меси или Марадона. И когато взимаш чужденци, които трябва да се пускат, защото са платени сериозни пари за тях не остава място за малките, те остават винаги на втори план. Ще ви дам пример и как изпускаме нашите таланти. Ивелин Попов и Иван Бандаловски ей така, с лека ръка ги оставихме да си тръгнат, и то обидени. Виждате къде са сега те двамата, развиха се като национални състезатели, направиха сериозни кариера в чужбина, особено Ивелин. Да, вярно е, че по времето на Мъри Стоилов избуяха пък други наши рожби като Мариян Огнянов, Балтанов и Ники Димитров, Валери Домовчийски. Много футболисти си минаха и заминаха. Из цялата ни “А” група има левскари, два отбора можем да направим.
Спирам се на тези неща, защото ме боли как се отнасяме към нашите рожби. Продължавам да работя с млади хора, запознат съм с актуалната ситуация. В “Левски” нямат бъдеще, защото не им се дава шанс.

Опитват се в последните 1-2 година да променят нещата. Имат качества и Мики Орачев, и Мисяк, и близнаците Цоневи. Тони Вутов отиде в “Удинезе”. Трябва да им се гласува доверие и то задължително. Още малко им трябва, за да са напълно готови за големия футбол. Обаче има и нещо друго и то си зависи от самите момчета – когато ти дадат шанс, ти да го уловиш. Да подплатиш доверието с пълно себераздаване, със сериозно отношение и качества. Да, повечето от тези таланти може и да не се развият, но от 5-6 като наложиш, все един-двама ще се закачат. Навремето и аз така почнах, сам си извоювах мястото в “Левски”. Едва 17-18-годишен почнах да играя при батковците.

- Да подхванем и друга болна тема – тази за вечното дерби...Наскоро “сините” записаха пета поредна загуба от Стойчо Младенов...
- (Прекъсва ме) Такова нещо никога не се случвало! За съжаление сега сме свидетели на това тенденцията на този най-голям мач на нашия футбол да се обръща в полза на ЦСКА. Какво изпитвах след поредния резил ли?

Срам, срам за
всички левскари

То и самото дерби изгуби много от достойнствата си. Един срещу друг излизат два слаби отбора, няма какво да се заблуждаваме. Много ми се ще все пак "Левски" да победи най-накрая, най-вече защото един успех точно срещу този съперник носи голямо самочувствие. В такъв мач се излиза и за честта на отбора, за собствената също. Сега любовта към клуба и идеологията остават на второ място, не както беше по наше време. Факт е, че повечето футболисти и в двата състава не са съвсем наясно с това. Но и има и друго нещо - нали са професионалисти?

- Не трябва ли да се намери нова силна фигура от типа на Наско Сираков за поста спортен директор?
- Не, Георги Иванов добре си върши работата. А що се отнася до Наско, не мисля, че при това стечение на обстоятелствата той ще се върне. Този сценарий, който му спретнаха около назначаването на Ивайло Петев преди година, беше много гаден. Аз на негово място не бих се върнал.

- Феновете редовно се бъркат в клубната политика?
- Моето мнение, е че нямат място в ръководството на клуба. Те нямат право да определят и клубната политика, назначенията на треньорите и т.н. Ако в Манчестър Юнайтед и Байерн е така, нека и тука да стане същото, обаче не съм чул Пеп Гуардиола да са го съблекли в залата за пресконференции (смее се).

- Стадион “Георги Аспарухов” също е деликатна тема. Вие лично откога не сте стъпвали там?
- А, често ходя. Преди 10 дни бях там на мач на 21-годишните. Разговарях с г-н Баждеков, прави се ремонт на старите съблекални за юношите. 500 деца и юноши няма къде да тренират. Похвално е това, което се прави. В последните дни се замислих доста и определено изпитвам тъга. На „Герена“ са минали много години от моя живот. Всичко, което се прави, е за добро.

- В школата на база “Раковски” беше извършена чистка. Новият директор там Станислав Ангелов изгони всички стари треньори и назначи свои приятели. Одобрявате ли подобен ход на ръководството?
- Не съм близо до нещата, но зная, че на “Раковски” имаше хора на пенсионна възраст. Правилно е решението за подмяна на треньорския състав, тези хора, които назначиха, имат лиценз и висше образование.

- Доведеният ви син също е сред новоназначените?
- Така е, но няма от какво да се срамувам. Той не е сложен там, защото е мой роднина, не съм ходатайствал за него. Виктор е интелигентно момче, завършил е НСА. Помага ми от години. Много е взискателен към себе си. Много учи и много чете. Опитва се да работи и добре с децата. Сигурен съм, че за него ще се говори и в бъдеще.

- Къде ще финишират “сините” на края на сезона?
- Първите три места са окупирани. Шампионът е ясен предварително – това е “Лудогорец”. За второто ще се сбият Литекс и ЦСКА. Ние, в “Левски”, ще се радваме и ще вдигнем купон, ако влезем в първата петица на първенството. Бием само на “Герена”, навънка, където и да отидем, само губим. Само с 2-3 футболисти, които се раздават, не става. Според мен Владо Гаджев прави най-силните си мачове, откакто е в “Левски”. Харесва ми още само и Луис Педро, оттам нататък – сива маса. Нямам представа как ЦСКА го прави, но ни превъзхожда вече втора година. Уж имали страхотни задължения, пищят тоя, оня, карат се фенове, ръководство, обаче все “армейците” са в челото на класирането. Но те пък имат и добър треньор, който да ги нахъса и да накара да побеждават, в лицето на Стойчо Младенов.

- Димитър Димитров - Херо идва от зимата. Ще се справи ли или и вие мислите, че е надценен треньор? Кой беше най-подходящ за поста?
- Не е тайна, че е човекът се старае много. Надявам се, че са отшумели здравословните му проблеми и ще мисли само за “Левски”. Той е абсолютен професионалист, доказал го е във времето.

- Радвате ли се на успехите на “Лудогорец”? Изненадан ли сте от влизането им в групите на Шампионската лига?
- Не, не съм изненадан. “Лудогорец” е може би най-силният отбор на Балканите в момента и това не е пресилено да се каже. Кирил Домусчиев се е заобиколил с хора, които работят качествено. Държи здраво юздите.

- Виждал ли сте нещо подобно на това, което стори Козмин Моци – полеви играч да застане на вратата и да спаси две дузпи?
- Не си спомням в моята кариера подобен случай, но именно заради това футболът е такъв феномен – защото е пълен с емоции и изненади.
Трябва

да му се
поклоним
на Козмин,

това е един истински професионалист. При това подходи като опитен вратар при дузпите - само на една не позна ъгъла. Значи това момче има природни вродени вратарски умения. Доколкото видях, той сам пожела да пази. Каквото и да е, аз самият не вярвах да се случи чудото. Разградчани заслужаваха да си решат нещата в редовното време. И Господ ги подкрепи.

- Няма ли опасност разградчани да играят ролята на брашнен чувал в Шампионската лига, както се случи на “Левски” през 2006 г?
- Не вярвам да повторят съдбата на “сините”. През 2006 г. “Левски” игра страхливо и примирено.

- Прав ли е Домусчиев да призовава цялата нация да подкрепя неговия отбор? Които не го правели, не били българи...
- Аз мисля, че е нормално всеки българин да подкрепя “Лудогорец”. Правилно апелира Домусчиев, тъй като отборът ще се нуждае от подкрепата на нашата публика. Ако разчита само на хора от Делиормана, няма да стане. България трябва да се обедини около “Лудогорец”.
МИЛЕН ДИМИТРОВ