Цялата истерия "национална кауза Лудогорец" започва да идва в повече. Защо просто не оставим фенът да бъде фен и да се опомним, че футболът е една игра и нищо повече.

Фенът е фен и винаги ще бъде такъв. Обича един отбор, дава си парите, за да гледа мачовете му и мрази съперника. Това е идеята на фена - да обича своите и да мрази другите. Защо тогава искате от фена да обича и подкрепя Лудогорец в мач с Реал (Мадрид)?

Говоря за истинския футболен фен, не за този, който днес е за едни, утре за други, защото е модерно. Или както някои журналисти, които скачаха по банките на стадионите, когато даден отбор вкара на Лудогорец, а няма и две години по-късно се кълнат във вечна любов към разградчани и мецената им. Защо ли? Това е друг въпрос, сега говорим за фена.

Та, нека някой обясни защо феновете на "Левски", ЦСКА, "Ботев" и Локомотив, а и всички останали трябва да подкрепят Лудогорец в Шампионската лига? Ще кажете пак национална кауза, ще кажете - за да се чува за нас по света...Добре, де, и ние говорихме и чувахме за БАТЕ Борисов, който няколко години се мери с големите и игра в групите. И какво от това? Нима това, че ние и другите в Европа сме говорили за БАТЕ, е помогнало на Торпедо (Жодино), ФК Слуцк или Днепър (Могилев) примерно? Не.

Било добре за футбола ни? Като гледам участието на "Левски" не доведе до нищо добро за родния футбол, дори напротив. Нима това, че един отбор ще играе 6 мача с големи тимове ще оправи футбола ни? Нима приходите за Домусчиев и Лудогорец ще помогнат на ОФК Сливен, Хасково, който и да е друг отбор в "А" група или на националния отбор? Нима в тези мачове ще вземе участие повече от един млад български футболист, който евентуално да бъде купен от по-голям отбор, да бъде научен и в бъдеще да играе силно за националния ни отбор? Нима ще имаме по-силен национален отбор при успех на Лудогорец?

Защо и как някой може да накара фен на "Левски" или ЦСКА, който в събота дере пълно гърло срещу Лудогорец, изведнъж в сряда да отиде и да вика за разградчани? Неестествено е, против природата ни е. Дали някой обвинява феновете на Динамо (Букурещ), че се радват за отпадането на Стяуа от Шампионската лига? Не.

Нима не помним как фенове на ЦСКА правиха радостна заря в Борисовата градина, докато Челси и Барселона вкарваха на "Левски"? Тогава какви бяха - родоотстъпници ли? Антибългари ли? Не, просто каквито са по принцип - фенове на своя отбор. Дали феновете на Барселона се радват, че Реал (Мадрид) спечели Десетата? А лудата радост в Порто при загубата на Бенфика от Севиля на финала на Лига Европа.. Ето, ние сме балканци, по-различни сме. Но те са европейци и пак правят същото. Защото и те и ние сме просто фенове на своя отбор.

И да повторя, "червените" привърженици и тяхната декларация: Къде бяха всички толкова много тръбящи за национална кауза и т.н. когато Черно море игра на "Васил Левски" с Щутгарт? Тогава не беше ли национална кауза - излизаш срещу славен и известен немски тим, а само 3-4 хиляди на стадиона.

Нека не се лъжем - на мачовете с Ливърпул и Реал (Мадрид) стадионът ще бъде препълнен, но... с фенове, които искат да видят на живо "мърсисайдци" и Кралския клуб. Ако на мястото на Лудогорец бе "Левски", ЦСКА, "Ботев" или Локо (Пд), стадионът пак щеше да бъде пълен, но с хора, които щяха да гледат как техния любим отбор се представя срещу големите. Ето това е разликата.

Най-добре от всички го каза Стойчо Младенов. Той бе откровен и каза това, което още много искат да кажат, но нямат смелост, бранят си работното място или просто се надяват на нещо "допълнително" и "патриотично" в джоба.

“Като дойде мачът Ливърпул – Лудогорец, аз ще подкрепям Ливърпул. Никой не може да ме задължи да подкрепям Лудогорец. Никой не може да ме задължи да съм от Хасково, Марек или Лудогорец. Така го виждам, така го чувствам..."
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ