"Това бяха игри на иновациите". С тези думи президентът на МОК Томас Бах охарактеризира завършилата преди дни в Нанцзин втора младежка олимпиада. Тя премина при изключителен успех и фокусира вниманието на милиарди по планетата с глобалното си телевизионно и медийно покритие. Освен традиционните форми на отразяване и тв предаванията в 104 държави, МОК се погрижи да предостави в социалните платформи възможността всеки да гледа на живо екшъна в този китайски град, пише сайтът на БОК в анализ за Игрите. Много добре бяха приети нестандартните иновативни формати на състезанията: 3х3 баскетбол, хокей 5, 8х100 м атлетическа щафета из улицита на града и надпреварата за баскетболни трикове и умения. Същевременно ръгбито и голфът се появиха в олимпийската програма с поглед към Рио 2016, а много международни федерации експериментираха нови дисциплини с миксотборите на спортисти от различни държави, състезавали се под олимпийския флаг.

Организаторите отчетоха, че средно по 3000 души са посещавали дневно т.нар. "спорт лаб", където демонстративно имаха възможност да се пробват на ролери, ушу, спортно катерене и скейтборд. Тази "спортна лаборатория" вече ще бъде част от всички бъдещи младежки олимпиади. МОК вплете много умело и успешно в игрите в Нанджинг стратегията за използването на глобалните социални мрежи. Още в речта на откриването Томас Бах извади от джоба си смартфон и призова всеки на стадиона да направи селфи и да го сподели с приятели по цял свят. Социалните медии изиграха огромна роля в развитието на младежки игри, в които МОК инвестира много средства и ресурс.

Споделянето с #YOGselfie hashtag достигна 400 милиона души в първите 24 часа, след призива на Томас Бах. Само за Китай имаше 57 милиона поста, включващи този hashtag, а като цяло от страната домакин 147 милиона постваха с #nanjing2014. Друг уникален елемент на проекта бяха 104-мата млади посланици, определени да подпомагат делегациите. Наред с тях, други 38 спортни идоли споделяха своя опит и съветваха, а 35 млади репортери осигуряваха информации за целия свят. Всички те имаха важната мисия да популяризират активния и здравословен начин на живот, да разясняват опасностите от употребата на допинг и да се опитват чрез олимпийските ценности да провокират социално отговорно поведение сред младите хора. Вторите младежки олимпийски игри в Нанджин доказаха прогреса и доразвиха най-новия и успешен проект на международното олимпийско движение.