Румънският бранител на Лудогорец Козмин Моци, който се превърна в герой за българския първенец и на практика го класира за групите на Шампионската лига, в продължение на година и половина почти всеки ден се хващал на бас с бившия си съотборника в Динамо (Букурещ) - вратаря Емилиан Долха.

“Когато играех в “Динамо”, след всяка тренировка оставах да си бием дузпи с Долха. Обзалагахме се и играехме всеки път. Но загубих много, много редбули. Да, след всяка тренировка се обзалагахме, а залогът беше “Ред Бул”. Толкова пъти съм губил, че вярвам, че той още има у тях от моя “Ред Бул”, разказа героят на Лудогорец любопитната история пред “24 часа”.

34-годишният Долха, който в момента е в Университатя (Клуж), вероятно е румънецът, гледал с най-широка усмивка мача Лудогорец - Стяуа” по телевизията.

“Говорих с него след мача и той ми каза: “Видя ли, научил си нещо от толкова загубени облози с мен”, споделя още Моци, който днес дори не може да хване бройката на загубените кенчета с енергийна напитка от приятеля си Долха. “Не си спомням колко са, но просто няма и как да се преброят. Толкова много бяха. Обзалагахме се на дузпи в продължение на година и половина Биехме дузпи срещу залог след почти всяка тренировка през това време. Не се обзалагахме, само когато нямахме време или бяхме напълно скапани. За последно играхме преди 3-4 години”, продължава разказа си Козмин.

Но ако изчислим периода от около 18 месеца облози на дузпи с по около 20-ина тренировки, с оглед на преобладаващите поражения от Долха, загубените редбули от Моци са стотици.

“Той имаше предимство. Беше вратар. И вкарваше повече, отколкота аз можех да спася”, анализира героят на Лудогорец.

Друг детайл за увереността на защитника, който изненада света като вратар, се крие още в ранните му години. “Когато бях малък и играех с другите деца на улицата в моя град, аз заставах на вратата. Знаеш, когато си малък, почти винаги искаш да си вратар или нападател. На някои тренировки, когато играех за юношите на “Университатя” (Крайова), също съм заставал на вратата. Но никога не съм играл вратар. Просто съм се шегувал по време на тренировки - може би са ми били 2-3 шута, но нищо повече. Не съм имал и една тренировка като вратар”, продължава историята си Козмин.

27 август се оказа денят на №27 в “Лудогорец”. Макар Моци да доигра мача с №27 само върху шортите си, а на гърба да носеше тежкият №91 с името Чворович. Но след дузпите беше ясно - той не е и №91, той е №1! И все пак числото 27 си остана съдбовно.

Сестра му Аурелиа, която бе дошла да вика за брат си на стадион “Васил Левски”, дори вярва, че и нейният рожден ден има пръст - тъй като е на 27-и. “Всъщност, когато дойдох в “Лудогорец”, бях на 27 години. Затова взех №27 Исках да взема №17, с който бях играл в Крайова, но той вече бе зает. И така се преориентирах към 27. Но всъщност аз не съм суеверен и никога не съм бил. В Динамо съм играл с 3 различни номера за 7 години - №4, №5, №13. В Сиена бях с №16, в Крайова бях със 17. Не съм суеверен за номера върху фланелката. Явно 27 август просто бе щастлив ден за мен. Преди това никога не бях правил тази връзка. Може би чак сега я осъзнах”, споделя още румънският защитник.

Следващият въпрос е за любимия му футболист. Оказва се, че скоро Моци ще се изправи срещу него. Извоювал си е правото. Именно с онези две хванати дузпи.

“Серхио Рамос е най-добрият защитник в света в момента! Това е мое мнение. Не го казвам за първи път. Не го казвам, защото предстои да играем с Реал (Мадрид). За мен той си е най-добрият централен защитник”, обосновава се Моци.

Жребият за групите на Шампионската лига го изправя и срещу любимия му отбор. “Фен съм на Реал (Мадрид). Може би отпреди 15 години. Не съм от “Реал”, защото е сегашният галактически отбор. Моят любим отбор на Реал беше с Фиго, Зидан и бразилския Роналдо, един от най-фантастичните нападатели”, признава защитникът на Лудогорец.

Пълен жребий за Шампионската лига - ТУК

Шампионска лига - сезон 2014/15

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка


"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите