Селекционерът на националния отбор на България по футбол Любослав Пенев постави за цел класиране за плейофите за Евро 2016. На пресконференцията си днес специалистът увери, че няма човек в отбора, който да не е мотивиран. Пенев очаква себераздаване и лишения от всеки, който е повикал и бе категоричен, че подценяване на Азербайджан няма да има. "Лъвовете" гостуват в Баку на 9 септември в първа европейска квалификация.

"Настроението в отбора е отлично, събираме се един по един. Ще бъдем всички с изключение на Йордан Минев и Иван Иванов, който утре ще се прибере в Швейцария. Тази вечер ще се вземе решение дали ще повикаме един или двама  допълнително. За мен най-важното е здравето на футболистите. Ще изчакам, за да преценим на кого да гласуваме доверие. На тренировката няма да видите четиримата контузени – другите двама са Гъргоров и Владо Стоянов, както доктор Бочев ви обясни“, започна Любо Пенев пресконференцията си в Правец.

"Не сме световна футболна сила, но стараем, тренираме, израстваме. Всеки един отбор може да ни окаже съпротива. Високи цели винаги поставям. В миналия цикъл идеята беше да играем поне плейоф, но не се получи. Сега ще се опитаме да постигнем онова, което изпуснахме тогава."

"Да, победа срещу Азербайджан ще бъде подарък за рождения ми ден. Но тя ще бъда подарък и за всички. Няма такъв, който да не иска трите точки. проучили сме добре противника, ще ги гледаме и срещу Русия в приятелския мач. Всички наши съперници ще наблюдаваме и ще анализираме. Полагаме сериозни усилия, за да сме добре запознати с възможностите им.

Работим по план и следваме програма, която трябва да се изпълни. Ще положим всички усилия, за да печелим всеки мач. Не е от значение дали имаме или нямаме възможности. Важно е да покажем старание, за да получим шанс да спечелим тези три точки. Ще имам приятелски разговор с футболистите, в който ще им обясня какви изводи сме направили. Много наясно сме как трябва да продължи тази съвместна работа. Очаквам себераздаване, лишения от футболистите. Те трябва да бъдат готови на всякаква саможертва."

"Сега, ако не случи, все някога ще се случи да се класираме. Ще им направя точен анализ. Сега или никога, ни звучи доста крайно или ултимативно. Някой може да е с лабилна психика. Познавам ги добре и знам с кого как трябва да разговарям. Всеки един трябва да се чувства комфортно."

"Много е важно да не повтаряме грешките от минали квалификации. Не е редно да ви казвам какъв отбор е Азербайджан. В никакъв случай няма да го подценим, защото ще си изпатим. Имаме добри изпълнители, но в такъв двубой трябва да бъдем внимателни."

"Срещу съдийските грешки какво можем да направим? Важното е да изчистим нашите. Видяхте какво стана в квалификациите за световното. Да се надяваме, че такива грешки ще има и в наша полза - един, два, три пъти. Предпочитам да си гледам моята работа и футболистите. Не търся съдийска помощ."