Първенството в Серия „А“ се завръща. Сезонът започва днес, за да сложи край на очакването на феновете, но и край на едно мъчително лято. Всичко започна още през май, когато преди финала за Купата на страната в Рим беше убит фенът на Наполи Чиро Еспозито. Последва трагичното представяне на националния отбор на Мондиал 2014, довело до оставките на селекционер Чезаре Прандели и на шефа на футболната федерация Джанкарло Абете. За нов президент на централата беше избран Карло Тавекио, но той е разследван от УЕФА заради расистки забележки, направени по време на предизборната кампания. Единственият светъл лъч за феновете на италианския футбол през това лято беше назначението на Антонио Конте за селекционер на „Скуадра Адзура“.

От друга страна още преди години Серия „А“ загуби блясъка си на най-престижната футболна лига в Европа. Сега Калчото дори беше изместено от Португалия от петото място в годишната класация на УЕФА за определяне на местата в Шампионската лига и Лига Европа. Хаосът в италианския шампионат много напомня на българското първенство. Треньорите се уволняват след само няколко мача. Стадионите са остарели, рушащи се и не отговарят на изискванията, което кара някои отбори да домакинстват в други градове. Футболът в Серия „А“ често е определян като скучен, въпреки че в някои кръгове падат по повече от 40 гола. Клубовете имат финансови проблеми. Феновете се забъркват в расистки и хулигански прояви. Това води до мачове пред празни трибуни. Да не забравяме и няколко скандала с уредени мачове през последните години.

Италианското първенство започва с нещо, което през годините се е превърнало в рядко нарушавана традиция – Ювентус е фаворит за титлата. Още повече, че „Старата госпожа“ стана шампион през последните три години. Неприятната изненада в лагера на „черно-белите“ се появи точно преди началото на лятната подготовка на тима. Треньорът Антонио Конте напусна. За негов заместник беше назначен Масимилиано Алегри, който беше уволнен от Милан в началото на годината. През това лято „бианконерите“ привлякоха младока Алваро Мората от Реал (Мадрид) и ветерана Патрик Евра от Манчестър Юнайтед. С клуба подписаха още Леонардо Спинацола (Сиена), Кристиан Паскуато (Удинезе), Кингсли Коман (ПСЖ) и Роберто Перейра (Удинезе). Освен това за момента в Ювентус успешно удържат мераците на чуждестранни грандове към Пол Погба и Артуро Видал.

Воденият от Руди Гарсия Рома също беше доста зает на трансферния пазар. Антонио Санабрия беше взет от Сасуоло за 4,9 милиона евро, а Раджа Наинголан за постоянно стана собственост на „вълците“ срещу 6 милиона в касата на Каляри. С римляните като свободни агенти подписаха Урби Емануелсон от Милан, Ашли Коул от Челси и Сейду Кейта от Валенсия. Ветеранът Франческо Тоти продължава да бъде лидер на отбора, който разполага с Кевин Строотман, Адем Ляич, Миралем Пянич, Даниеле де Роси и Матия Дестро. Това е тим, който сериозно може да се бори с Ювентус за титлата.

Друг претендент за Скудетото е Наполи. След като през последните години хвърлиха доста пари за селекция, сега собствениците на клуба бяха по-скромни на пазара. Мичу беше взет от Суонзи под наем, за вратаря Мариано Андухар бяха платени 2 милиона евро на Катания, а френският бранител Калиду Кулибали дойде от белгийския Генк срещу 7 милиона. Такава селекция и неуспеха в опита за класиране в групите на Шампионската лига (отпадане от Атлетик Билбао в плейофите) не бива да заблуждават за качеството на Наполи. Все пак треньорът Рафаел Бенитес разполага с Марек Хамшик, Гонсало Игуаин, Жоржиньо, Дрис Меренс, Лоренцо Инсиние и Кристиан Маджо.

Фиорентина може да атакува позиция в зона Шампионска лига от задна линия. Винченцо Монтела разполага с почти непроменен състав от миналия сезон. В отбора са Хуан Мануел Варгас, Давид Писаро, Хуан Куадрадо, Матиас Фернандес, Джузепе Роси и Марио Гомес. Нови попълнения почти няма, но привлеченият Хосе Басанта от Монерей може да вдигне нивото на тима. Интер също може да се намеси в битката за място в най-престижния континентален турнир, въпреки че Валтер Мадзари не направи грандиозна селекция. За Рене Кърхин от Болоня бяха платени 1,2 милиона, а Неманя Видич и още няколко играчи пристигнаха при „нерадзурите“ като свободни агенти. Даниел Пабло Освалдо (Саутхемпън), Додо (Рома) и Ян М'Вила (Рубин) бяха взети под наем. В отбора пък останаха Родриго Паласио, Матео Ковачич, Рики Алварес, Фреди Гуарин, Андреа Ранокиа, Ернанес и Мауро Икарди.

От останалите отбори в Серия „А“ само Лацио направи селекция, която може да го направи претендент за място в Шампионската лига. Новият треньор Стефано Пиоли заздрави защитата с холандците Стефан де Врай и Едсон Браафхайд, както и с Душан Баста. Нападателят Филип Джорджевич дойде от Нант като свободен агент, а на Парма бяха платени едва 5,5 милиона евро за Марко Пароло. При „орлите“ останаха Кристиан Ледесма, Мирослав Клозе и Стефано Маури. Още време на Мондиал 2014 Лукас Билиа даде заявка за титулярно място, а всички се надяват, че Антонио Кандрева ще продължи да прогресира.

Ще може ли Милан да се върне във върховете на Серия „А“? Това е въпросът, който вълнува много фенове преди началото на сезона. От началото на годината изминаха осем месеца, а „росонерите“ са с трети различен треньор. Клубът започна 2014 г. Масимилиано Алегри, който беше заменен от Кларънс Зеедорф. Холандецът беше натирен след края на сезона и сега начело на отбора е Филипо Индзаги. По време на лятното турне Милан обаче не успя да убеди, че има място в първите места на шампионата. Капитанът Рикардо Монтоливо продължава да е контузен, а Марио Балотели премина в Ливърпул. Иняцио Абате, Джампаоло Пацини и Стефан ел Шаарави са силни футболисти, но представянето на Милан най-вече ще зависи от формата на Алекс, Кейсуке Хонда, Адил Рами, Майкъл Есиен и Жереми Менес.

За останалите отбори в Серия „А“ най-доброто, на което може да се надяват, е запазване на мястото си в Серия „А“ или в най-добрия случай позиция в зона Лига Европа. Дженоа, Каляри, Парма, Удинезе и Торино бяха дейни на трансферния пазар и поне преди началото на сезона може да се твърди, че няма да имат проблеми с оставането си в елита. Сасуоло сензационно се спаси от изпадане през миналия сезон с феноменално силен завършек, а през това лято похарчи 12 милиона за нови играчи, за да може да остане отново в първа дивизия. Въпреки това според специалистите именно Сасуоло, заедно с трите новака Палермо, Емполи и Чезена са главните претенденти за изпадане. От четирите отбора най-големи шансове се дават на сицилианците, които през това лято се подсилиха и с българския национал Ивайло Чочев от ЦСКА.

Последният път, когато Сиена влезе в Серия „А“, „морските кончета“ започнаха сензационно и почти месец бяха в челото на класирането. Сега обаче тимът видимо не разполага със състав, способен на подобно чудо. Повечето от играчите имат опит предимно в Серия „Б“ и по-долните групи. Емполи се завърна в елита след шест години и в състава си има играчи, познаващи Серия „А“. Важен за играта на отбора е капитанът Давиде Моро, а в отбора са още Масимо Макароне, Франческо Тавано и Лука Кастелаци. Много се очаква от привлечения под наем от Верона младежки национал Матео Бианкети.