Григор Димитров стартира отлично на US Open, елиминирайки представителя на домакините Райън Харисън след 6:2, 7:6(4), 6:2 в мач от първи кръг. В предишните три участия на Откритото първенство на САЩ по тенис българинът все губеше, но тази вечер загатна, че се цели в нещо голямо.

Победата над Харисън е историческа за Григор и страната ни. До този момент никога българин не бе печелил мач в основна схема на US Open. Единствено Орлин Станойчев и Радослав Лукаев бяха стигали до основна схема на Откритото първенство на САЩ, но и двамата отпадат още в първи кръг.

Следващият съперник на поставения под номер 7 в схемата Григор Димитров ще бъде излъчен от двубоя между Карлос Берлок от Аржентина и Дуди Села от Израел.

Българинът започна силно срещата с Харисън, демонстрирайки красив и ефективен тенис, позволил му на два пъти да стигне до пробив и в същото време да задържи всеки един от своите геймове. След половин час игра Григор вече водеше със сет аванс - 6:2.

Вторият започна по-добре за американеца, който първо стигна до сервис-гейм на нула срещу Димитров, а в петия дори успя да пробие подаването на своя съперник с топка в мрежата. Харисън защити успешния гейм и поведе с 5:4, но подаването за сета не се получи и българинът изравни още с първото разиграване за пробив, в което американецът стреля извън линията. В последвалия тайбрек Харисън и Димитров направиха по един мини-пробив още в началото, но хасковлията беше по-силен психически и спечели сета.

Третият беше по-скоро наказателна акция на Григор, който стартира с ранен пробив, малко по-късно Харисън отново загуби подаването си и се стигна до ситуация, в която американецът сервираше за оставане в мача при пасив от 1:5. Представителят на домакините някак си успя да измъкне гейма си, но след това Димитров бе просто безпогрешен, сервирайки за първата в историята на българския тенис победа в основната схема на US Open.

Успехът над Харисън осигури на Григор чек за 60 420 долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата.