Цветана Пиронкова приключи участие на US Open след загуба от кошмара си Йелена Янкович. Първата ни ракета отстъпи с 5:7, 4:6 в срещата от втория кръг и допусна шесто поражение от 6 мача до момента със сръбкинята.

Бившата №1 в света ликува над Цвети след 1 час и 36 минути игра. По един пробив във всеки от двата сета бе достатъчен на опитната сръбкиня, за да спечели мача. Янкович реализира и двете си възможности за пробив, като не даде на Пиронкова нито един брейкпойнт. В първите 10 гейма нямаше точки за пробив, но при 5:5 Пиронкова се пропука в своето подаване и допусна пробив на нула. При точката за 0:15 Янкович имаше късмета топката да закачи външния край на линията след неин удар и това сякаш бе преломният момент в сета. Пиронкова започна да греши често и да пресилва ударите си и Йелена затвори сета в своя полза със сервис-гейм на нула.

Във втория сет играта и резултатът се развиваха по подобие на първия. Двете тенисистки бяха стабилни в геймовете, в които сервираха и до 3:3 нямаше точки за пробив. В седмия гейм обаче Пиронкова загуби 4 поредни точки от 30:0 и загуби подаването си, а Янкович се доближи още повече до победата.

Пиронкова записа 17 печеливши удара и 27 непредизвикани грешки, докато съперничката й реализира 24 уинъра и 23 непредизвикани грешки. Най-силното участие на Пиронкова на турнира от "Големия шлем" в Ню Йорк остава достигането на 1/8-финалите през 2012 година. Финалистката от 2008 година Янкович пък ще срещне в третия кръг шведката Йохана Ларсон, която елиминира в три сета №21 в схемата Слоун Стивънс (САЩ).