Семейството на големия футболист от близкото минало Аян Садъков благодари на всички хора, които го подкрепиха в битката с тежката болест.

"Благодарим ви много за подкрепата. Трогнати сме от вашата добрина и отзивчивост. Радваме се, че имаме такива хора до себе си. Съдбата ни поставя пред най-тежкото изпитание. Искаме да кажем, че това, което се случва и това, което правите за Аян, ни дава много повече сили. Семейството иска отново да изрази искрените си благодарности за съчувствието и добрите пожелания, които идват от всички краища на България. Благодарим ви страшно много, обичаме ви”, обявиха семейство Садъкови.

“В последните дни получихме безкрайно много обаждания от цялата страна. Звъняха даже напълно непознати хора. Трогнати сме от вниманието. Искам чрез вашата медия да благодаря на всички. Нямам думи да опиша нашата признателност. За пореден път се убеждавам, че българите са добри и състрадателни хора”, заяви пред БЛИЦ Лидия – съпругата на Аян Садъков.

Легендата на пловдивския футбол страда от амиотрофична латерална склероза и се нуждае от средства за лечението си. Става въпрос за това заболяване, заради което целият свят започна да се полива с ледена вода и по-голямата част от участниците да събират средства за борбата с него. Заради болестта Садъков успява трудно да движи едната си ръка.

Предизвикателството с кофата ледена вода има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви.

Всичко започна от САЩ и по-конкретно Бостън след появата в интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс. Само за няколко дни предизвикателството обиколи цял свят, стигна и до България. Преди дни спортни журналисти също се включиха в предизвикателството, за да покажат, че това не е само реклама. 25 спортни журналисти поеха групово ледената кофа в инициатива за подкрепа и събиране на средства за бившия футболен национал и емблема на Локомотив (Пловдив).

От първата ледена вълна за Аян бяха събрани 700 лева. Първите предизвикани бяха пловдивските спортни журналисти. Парите от инициативата в София ще бъдат дадени на участника на световното първенство в Мексико през 1986 г. преди мача Локо (Пд) - ЦСКА в събота.

Спортните журналисти предизвикаха футболните фенове да не хвърлят нито една бомба в следващия кръг от "А" група, а футболните клубове - вместо да плащат на БФС глоби по 1000, 2000, че и повече лева, да дарят сумата за Аян Садъков. Отделно бяха предизвикани футболистите и ръководствата на всички отбори в "А" група, начело със столичните грандове “Левски” и ЦСКА и шампионите от Лудогорец да се залеят и/или дарят.

За "ледена кофа" бяха номинирани председателят на БОК Стефка Костадинова, служебният министър на спорта Евгения Раданова, целият ансамбъл по художествена гимнастика и шефката на федерацията Илияна Раева, Сани Жекова, Екатерина Дафовска, националният селекционер по футбол Любослав Пенев, Валентин Михов, Божидар Искренов, Даниел Боримиров, Светослав Петров, босовете на всички футболни клубове начело с Тодор Батков, Александър Томов, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов, селекционерът на националния отбор по баскетбол Георги Младенов. За "ледена кофа" бяха предизвикани и шефовете на спортните редакции на "Дарик" - Томислав Русев, bTV - Крум Савов, на БНТ - Методи Манченко и на вестник "24 часа" - Едуард Папазян.


Да помогнем на Аян Садъков!

Всички, които искат да помогнат на Аян да се излекува, могат да направят това на следната банкова сметка в ПИБ:

Дарителската сметка за набиране на средства е в ПИБ на името на
Аян Фаиков Садъков
BG88FINV91501014849693

BIC:FINVBGSF